Skoči do osrednje vsebine

Pobuda za presojo ustavnosti novele Zakona o RTV Slovenija je zavlačevalni manever

Na Ministrstvu za kulturo vložitev pobude za presojo ustavnosti novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) razumemo kot še en zavlačevalni manever.
Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko na izjavi za medije v avli Ministrstva za kulturo

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Ob vložitvi pobude za ustavno presojo je dr. Asta Vrečko poudarila: "Novela Zakona o RTV Slovenija je bila potrjena v Državnem zboru. Na referendumu so ga potrdili volivci. Ustavna presoja je demokratična pravica, ki jo spoštujemo, vendar ne zadrži izvajanja pripravljalnih postopkov Ministrstva za kulturo z vsemi deležniki, ki imenujejo Svet RTV Slovenija."

Ministrica je ob tem še spomnila, zakaj je bila novela Zakona o RTV Slovenija sprejeta po nujnem zakonodajnem postopku: "Nujni zakonodajni postopek je bil potreben zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države, in sicer v širšem smislu, kamor lahko štejemo tudi RTV Slovenijo s svojim statusom, poslanstvom in ustavno varovano funkcijo na področju zagotavljanja pravice do javne obveščenosti, ki je predpogoj za obstoj demokracije in s tem posledično tudi države."

Sicer pa je temeljni namen novele zakona zagotoviti institucionalno in programsko avtonomijo RTV Slovenija ter zaščititi novinarsko oziroma uredniško neodvisnost. To je predpogoj, da lahko RTV Slovenija opravlja svoje zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja. 

Ministrica je spomnila tudi na stavko, ki na RTV Slovenija poteka že pol leta: "Dolgotrajna stavka novinarskih sindikatov RTV Slovenija je pokazala, da stara zakonska ureditev omogoča razmere, v katerih lahko prihaja do omejevanja svobode oziroma do možnosti vplivanja vladajoče politike na programske odločitve RTV Slovenija. Ker pa je pri pravici do javnega obveščanja in obveščenosti ključna tudi časovna komponenta, s spremembo zakona ne moremo odlašati. Prav odlašanje pa je glavni namen predlagateljev napovedane ustavne presoje novega zakona o RTV Slovenija. Politična opozicija in sedanje politično nastavljeno vodstvo RTV Slovenija namreč poskušata na vse načine preprečiti zakonske spremembe, s katerimi hočemo umakniti strankarsko politiko iz vodenja javne RTV Slovenija."