Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev knjige "Prekmurščina, kinč predragi" v Porabju

Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Prekmurskim društvom General Maister Murska Sobota organiziral praznično prireditev v počastitev dneva samostojnosti enotnosti s predstavitvijo knjige Prekmurščina, kinč predragi - živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi.

Slavnostna govornica v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru Lipa je bila državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, ki je v svojem govoru poudarila pomen ohranjanja maternega jezika in čestitala ob prazniku samostojnosti in enotnosti. Izpostavila je pomen praznika, ki ga obeležujemo v spomin na slovenski plebiscit, ko so bili postavljeni temelji samostojni državi Sloveniji, okrog katere se lahko povežejo vsi Slovenci - doma in zunaj meja.
Generalna konzulka Metka Lajnšček je dodala, da so Slovenci v Porabju najmanjša slovenka zamejska skupnost, ki ji je kljub izredno neprijaznim zgodovinskim okoliščinam s trdoživostjo in močno narodno zavestjo uspelo ohraniti narodno pripadnost, kulturo, jezik – pristno porabsko narečje. Ko so politični odločevalci nekdanjo Slovensko krajino med Muro in Rabo razdelili, je ostal jezik tisti, ki je njene prebivalce ves čas povezoval, jih povezuje in umešča v slovenski kulturni prostor. Po besedah generalne konzulke je prekmursko-porabsko narečje most med Porabjem in Slovenijo.
Pobudo za nastanek in izdajo knjige Prekmurščina kinč predragi ter njeno vsebino so predstavili predsednik PDGM Marjan Farič, strokovni urednik dr. Hotimir Tivadar in soavtorica Valentina Novak.
V kulturnem programu so nastopili učenci in dijaki porabskih osnovnih in srednjih šol, Komorni pevski zbor Zveze Slovencev na Madžarskem, glasbeno doživetje sta ustvarila pianist Dejan Berden in saksofonist Marjan Farič.