Skoči do osrednje vsebine

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, praznik naše domovine Republike Slovenije. Ob tem državnem prazniku se spominjamo razglasitve izidov plebiscita 26. decembra 1990 – mejnika, ko se je hrepenenje po lastni državi dejansko začelo uresničevati.

Za samostojno Slovenijo se je takrat odločilo 95 odstotkov vseh, ki so se udeležili plebiscita, oziroma dobrih 88 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Rezultat plebiscita je torej potrdil, da je slovenski narod enotno rekel DA samostojni in neodvisni Sloveniji. S tem aktom narodne samoodločbe je bil postavljen temelj za vse nadaljnje procese, katerih cilj je bila osamosvojitev Slovenije. Za osamosvojitev sta bili velika složnost in enotnost v slovenskem narodu, zato je osamosvojitev zasluga celotnega naroda – vseh Slovenk in Slovencev, ki so trdno verjeli v to, da bomo lahko zaživeli suvereno, v družbi drugih narodov, s katerimi smo danes član vseh najpomembnejših mednarodnih organizacij.

Temelja, na katerih je naš narod utemeljil svojo identiteto, sta gotovo slovenski jezik in kultura, kajti izražanje v slovenskem jeziku in slovenska književnost sta bila dolgo eden redkih mogočih načinov, kako opozoriti in opominjati na našo edinstvenost. Vendar pa plebiscitarne odločitve slovenskega naroda za življenje v samostojni državi ne bi bilo mogoče zavarovati in tudi ne realizirati, če naša mlada država takrat ne bi bila vojaško pripravljena. Teritorialna obramba Republike Slovenije je skupaj z enotami slovenske Milice, ob podpori civilne obrambe in prebivalstva ter odlični organiziranosti vseh subjektov v mladi državi, leta 1991 zmagala v osamosvojitveni vojni ter na bojnem polju obranila slovensko osamosvojitev.

Slovenska vojska ponosno nasleduje naša zgodovinska državotvorna prizadevanja in slovensko vojaško tradicijo, domoljubje pa je ena od temeljnih vrednot, ki vodi zaposlene na obrambnem področju ter področju zaščite in reševanja pri delovanju v dobro domovine.

Slika Razglasa za udeležbo na plebiscitu

Razglas za udeležbo na plebiscitu | Avtor: Fototeka Vojaškega muzeja