Skoči do osrednje vsebine

Prenehala veljati uredba o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije

Vlada je na današnji redni seji izdala Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Po besedah ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko je s prenehanjem veljavnosti uredbe novinarjem in novinarkam Slovenske tiskovne agencije ponovno zagotovljena avtonomnost pri opravljanju njihovega dela, torej pri obveščanju splošne javnosti.
Ministrica za kulturo

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko | Avtor: Nace Hočevar/STA

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko še dodala: "Verjamem, da bodo izboljšave poslovanja urejene v letni pogodbi, pri čemer je bistveno, da bo imela Slovenska tiskovna agencija (STA) zagotovljen stabilen vir financiranja in se nihče ne bo vmešaval v njeno novinarsko in uredniško delo. To so tudi pričakovanja Evropske komisije in drugih evropskih institucij, ki so v ravnanju prejšnje vlade s Slovensko tiskovno agencijo zaznale nepravilnosti in grožnje svobodi novinarstva."

Financiranje in delovanje Slovenske tiskovne agencije bosta tako kot v času pred uvedbo uredbe opredeljena v letni pogodbi med Uradom vlade za komuniciranje (UKOM) in STA, in sicer na podlagi obstoječega Zakona o STA.

Uredba, ki jo vlada zdaj odpravlja in je bila sprejeta pod vodstvom prejšnjega direktorja UKOM, je močno otežila delo novinarjev in novinark na STA. Uredba je namreč uvedla plačevanje po številu objavljenih novic in fotografij.

Ministrstvo za kulturo in vlada sta prepričana, da so neodvisni in avtonomni javni mediji ključni za slovensko demokracijo.