Skoči do osrednje vsebine

Podpis dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu

Vladna stran in predstavniki sindikatov so danes popoldne podpisali sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev in o realizaciji dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva in nadaljevanju pogajanj.

Podpis dogovora o razreševanju stavkovnih zahtev, ki odpravlja v pogajanjih novembra 2021 nastala plačna nesorazmerja, določenim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu prinaša od dva do štiri plačne razrede ter še enega dodatnega, že dogovorjenega v okviru pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Tako se večini mladih zdravnikov obeta dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju), večji del izkušenih zdravnikov specialistov pa bo deležen skupno dveh dodatnih plačnih razredov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob današnjem podpisu povedal, da je bil s podpisom storjen velik korak k umiritvi razmer. Zahvalil se je sindikatom, da razumejo zdravstvo kot celoto in dodal, da »smo tukaj zaradi ljudi«.

Tudi vodja sindikalne pogajalske skupine Irena Ilešič Čujovič je današnji podpis ocenila kot pomemben in dejala, da verjame, da »smo zgradili zaupanje«.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je spomnila na napovedano reformo plačnega sistema v prihodnjem letu, sicer je po njenih besedah današnji podpis dogovora vreden približno 50 milijonov evrov.

Podpisniki sporazuma so se zavezali, da bodo z današnjim dnem ustavili vse stavkovne aktivnosti.