Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na Kosovu

Minister za obrambo Marjan Šarec je v sklopu dvodnevnega obiska na Kosovu in v Bosni in Hercegovini danes skupaj z delegacijo obiskal pripadnike Slovenske vojske na Kosovu, ki delujejo v mednarodni operaciji KFOR in Natovi svetovalno-povezovalni skupini.

Slovenska vojska je pripadnike v KFOR prvič napotila januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini na mednarodno operacijo in misijo napotila enoto velikosti bataljona. Letos oktobra je naloge prevzel že 46. kontingent Slovenske vojske, ki šteje 91 pripadnikov. 

Poslanstvo KFOR ostaja zagotavljanje varnega in stabilnega okolja ter svobode gibanja, spremljanje varnostnih in splošnih razmer, izvajanje nadzora in patruljiranja na tranzitnih poteh in kontrolnih točkah. Prav tako pripadniki Slovenske vojske na Kosovu sodelujejo v sklopu civilno-vojaških projektov (angleško: civil-military cooperation - CIMIC) KFOR, katerih namen je v prvi vrsti pomoč lokalnemu prebivalstvu. V občini Vučitrn so naši pripadniki ministru predstavili zaključek enega izmed projektov KFOR – postavitev montažnega bivalnega objekta. Ta projekt je dobro izhodišče za nadaljnje sodelovanje, saj bomo naslednje leto po več kot desetih letih okrepili naš kontingent s skupino CIMIC, ki bo vključevala tudi civilne funkcionalne strokovnjake. Prispevek Slovenije bomo krepili tudi s  pripravljenostjo helikopterja Slovenske vojske za območje Kosova. Na Ministrstvu za obrambo smo v skladu z usmeritvami predsednika vlade spremenili odločitev prejšnje vlade, ki je zmanjševala prisotnost Slovenske vojske tako na Kosovu kot v Bosni in Hercegovini ter zaustavili zmanjševanje obeh kontingentov. Oba bomo postopno krepili z dodatnim angažiranjem nebojnih elementov obeh kontingentov.

»Zahodni Balkan in z njim Kosovo ostajata strateški prioriteti za Slovenijo. Tudi v prihodnjih letih bomo nadaljevali s sodelovanjem v KFOR in Natovi svetovalno-povezovalni skupini s popolnjevanjem in krepitvijo funkcij, kjer lahko Slovenska vojska s svojim znanjem in izkušnjami največ pripomore. Kot sem se danes ponovno sam prepričal, pripadniki Slovenske vojske svoje pomembno delo pri vzdrževanju miru na Kosovu opravljate odlično. Zahvaljujem se vam za vaš trud in delo, ki sta opažena in cenjena tudi pri naših zaveznikih. Praznike boste preživeli tu na Kosovu, v službi domovine, stran od domačih, kar zahteva veliko mero odrekanj. Hvala za vašo predanost Sloveniji in njenim vrednotam, predvsem ohranjanju miru. Ob tem bi vam rad zaželel mirne praznike in vse dobro v prihajajočem letu.«

Minister Šarec se je ob obisku srečal tudi s poveljnikom KFOR generalmajorjem Angelom Michelom Ristuccio in imel z njim poglobljen pogovor o razmerah in delovanju KFOR s poudarkom na delovanju kontingenta Slovenske vojske. Poveljnik KFOR se je zahvalil za vlogo Slovenije in izrazil namero, da nadgradimo prisotnost Slovenske vojske.