Skoči do osrednje vsebine

Izdaja drugega paketa odločb o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022

Agencija je izdala in bo odposlala še drugi paket 485 informativnih odločb v skupni vrednosti izplačil 178.807,79 evrov o finančni pomoči zaradi izpada krme leta 2022.

Tako je bilo skupno izdanih 9615 informativnih odločb v skupni vrednosti 4.384.618,73 evra  za namen finančne pomoči zaradi izpada krme leta 2022.

Prejemnikom bo pomoč izplačana do konca leta 2022.

Upravičenec do finančne pomoči je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki se ukvarja z živinorejsko proizvodnjo in je utrpel izpad krme zaradi suše leta 2022 in izpolnjuje pogoje iz odloka:

  • v letu 2022 je oddal zbirno vlogo v skladu s predpisi;
  • za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom Zakona o kmetijstvu
  • peti dan po uveljavitvi tega odloka nima neporavnanih obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov.
  • ima v letu 2022 v reji najmanj 2 glavi velike živine (GVŽ) povprečno obtežbo 0,9 GVŽ na hektar in kmetijske površine prijavljene v oceno škode, na katerih:
  • goji deteljno travne mešanice, deteljo, travno deteljne mešanice, pašno kosni travnik, planinski pašnik, trajni travnik – dvokosni, trajni travnik – tri in večkosni, trajni pašnik – sveže, lucerno in travniške sadovnjake in na katerih je poškodovanost:
    • vsaj 60 odstotkov znaša 38,00 evrov,
    • od 30 do 60 odstotkov znaša 19,00 evrov.
  • goji koruzo v zrnju, koruzno silažo, krmno ogrščico, krmno peso, krmno repo, krmno repico, krmni bob, krmni grah, krmni ohrovt, krmni radič, krmni sirek, krmno korenje in na katerih je poškodovanost:
    • vsaj 60 odstotkov znaša 95,00 evrov,
    • od 30 do 60 odstotkov znaša 47,50 evrov.

Za izračun GVŽ se upoštevajo naslednje vrste rejnih živali: govedo, drobnica, kopitarji in prašiči.

Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 100 evrov na upravičenca.

V skladu s prvim odstavkom 37. člena Zakona o kmetijstvu se šteje, da je vročitev opravljena 20. dan od dneva odpreme, navedenega na odločbi. Datum odpreme je enak datumu izdaje odločbe. Stranka lahko vloži ugovor na informativno odločbo v roku 15 dni od vročitve informativne odločbe pri Agenciji ali se s priporočeno poštno pošiljko pošlje na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska cesta 160, 1000 Ljubljana.

V primeru, da stranka odločitvi iz informativne odločbe ne ugovarja, postane informativna odločba dokončna. Šteje se, da se je stranka odpovedala pravici do pritožbe.