Skoči do osrednje vsebine

Izdaja informativnih odločb o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi v čebelarskem sektorju

Obveščamo vas, da bomo danes, 21. decembra 2022 izdali in odposlali 6402 informativnih odločb, v skupni vrednosti izplačil 1.654.930 evrov, o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se porabi v čebelarskem sektorju. Upravičencem bo finančno nadomestilo izplačano predvidoma 28. decembra 2022.

Upravičenec do finančnega nadomestila je čebelar, ki je vpisan v centralni register čebelnjakov kot odgovorna oseba za vzrejo čebel, katerega kmetijsko gospodarstvo je nekrivdno zašlo v težak finančni položaj zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, in izpolnjuje naslednje pogoje iz odloka:

  • vpisan je v register čebelnjakov na dan 20. avgust 2022,
  • na dan 31. oktober 2021 ima v registru čebelnjakov prijavljene najmanj štiri čebelje družine,
  • glede prijavljenih čebeljih družin se upošteva zadnje sporočeno število čebeljih družin v čebelnjakih, ki ga je upravičenec v skladu s predpisi, ki urejajo označevanje čebelnjakov in stojišč, sporočil do 1. decembra 2021 za stanje na dan 31. oktober 2021,
  • za nakazilo dodeljenih sredstev ima odprt transakcijski račun v skladu s 35. členom Zakona o kmetijstvu,
  • na dan uveljavitve Odloka o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materialna, ki se porabi v čebelarskem sektorju (Uradni list RS, št. 146/22; v nadaljevanju: Odlok), ni bil v postopku zaradi insolventnosti po določbah zakona, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje,
  • na dan uveljavitve Odloka ali sedmi dan po uveljavitvi Odloka ni imel neporavnanih obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 evrov.

Višina podpore se dodeli v obliki pavšala na čebeljo družino in znaša 10,00 evrov za čebeljo družino.

Najnižji znesek dodeljene finančne pomoči znaša 40 evrov na upravičenca.

V skladu s prvim odstavkom 37. člena Zakona o kmetijstvu se šteje, da je vročitev opravljena 20. dan od dneva odpreme, navedenega na odločbi. Datum odpreme je enak datumu izdaje odločbe. Stranka lahko vloži ugovor na informativno odločbo v roku 15 dni od vročitve informativne odločbe pri Agenciji ali ga s priporočeno poštno pošiljko pošlje na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska cesta 160, 1000 Ljubljana.

V primeru, da stranka odločitvi iz informativne odločbe ne ugovarja, postane informativna odločba dokončna. Šteje se, da se je stranka odpovedala pravici do pritožbe.