Skoči do osrednje vsebine

Prvi uradni obisk ministrice Fajon v Srbiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru uradnega obiska v Beogradu srečala z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskih odnosov med državama, nasledstvenim vprašanjem in približevanju Srbije Evropski uniji.

Sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je intenzivno, dinamično in vsebinsko bogato. Ministrica Fajon je poudarila, da odnose med državama še posebej bogati odlično sodelovanje na področju kulture. Ministra sta izrazila posebno zadovoljstvo nad tem, da gospodarsko sodelovanje po pandemiji covida-19 doživlja nov razcvet. "Veseli me, da beležimo pozitivne trende na vseh segmentih, v blagovni menjavi, investicijah, turizmu in storitvah. Tudi trenutne okoliščine, povezane z energetsko krizo, odpirajo nove priložnosti za investiranje na področju obnovljivih virov in energetike," je poudarila ministrica. Na področju povezljivosti sta se ministra zavzela za ponovno vzpostavitev okolju prijaznejšega železniškega potniškega prometa na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd.

Ministrica Fajon je v zvezi z izvajanjem Sporazuma o vprašanjih iz nasledstva izrazila potrebo po napredku pri reševanju preostalih odprtih vprašanj, predvsem glede arhivov in vračanja predmetov kulturne dediščine.

Pomemben del pogovorov ministrice Fajon je bil namenjen tudi približevanju Srbije Evropski uniji. "Slovenija se v Evropski uniji zavzema, da se proces širitve nadaljuje in da so pogajanja z Evropsko unijo pomembna spodbuda za sprejemanje reformnih politik," je poudarila ministrica. Srbijo je pozvala, da vloži dodatne napore za napredek na področju uskladitve srbske zunanje politike s skupno zunanjo in varnostno ter vizumsko politiko Unije. Pri tem je dodala, da se od Srbije pričakuje konkreten napredek na področju vladavine prava, svobode medijev, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. "Slovenija bo Srbiji vedno pomagala na njeni evropski poti, saj je to v našem skupnem interesu," je še zaključila ministrica Fajon.

Pogovori so tekli tudi o dogajanju na Kosovu. Ministrica Fajon je pozvala k umiritvi razmer na severu države. Za nadaljevanje dialoga je pomembno izvajanje že sprejetih dogovorov, med njimi tudi dogovor o Skupnosti srbskih občin. "Pomembno je, da se vzpostavijo pogoji za normalno življenje tamkajšnjih prebivalcev in to je odgovornost obeh strani," je opozorila slovenska ministrica.

V okviru uradnega obiska se je ministrica Fajon srečala tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Narodne skupščine Vladimirjem Orlićem, ki v začetku leta 2023 načrtuje obisk v Sloveniji, predsednico Vlade Ano Brnabić, z ministrico za evropske zadeve Tanjo Miščević, ministrico za kulturo Majo Gojković in pooblaščenko za enakost v Republiki Srbiji Brankico Janković.

Ministrica se je srečala tudi s predstavniki slovenskih podjetij, ki delujejo na srbskem trgu in predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine gospodom Sašom Verbićem in predstavniki slovenskih društev v Srbiji.