Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Berlinu o krepitvi strateškega partnerstva

Državni sekretar Marko Štucin je v Berlinu opravil pogovore v Ministrstvu za zunanje zadeve z državno ministrico za Evropo in podnebje dr. Anno Lührmann, državnim sekretarjem Andreasom Michaelisom in direktorico za Evropo Sibylle Sorg. Srečanja so bila namenjena krepitvi strateškega partnerstva med Slovenijo in Nemčijo ter izmenjavi stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.
Državni sekretar Štucin z državno ministrico za Evropo in podnebje dr. Anno Lührmann

Državni sekretar Štucin z državno ministrico za Evropo in podnebje dr. Anno Lührmann | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Štucin je s sogovorniki – poleg krepitve dvostranskih odnosov in aktualnih mednarodnih temah – razpravljal tudi o širitvi Evropske unije, Zahodnem Balkanu, razmerah v Ukrajini, spoštovanju vladavine prava ter migracijah in schengenu.

Sogovorniki so potrdili odlične odnose med državama in prizadevanja za uresničevanje skupnih aktivnosti v okviru slovensko-nemškega dialoga. Pozdravili so odločitev Evropskega sveta za podelitev kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini ter se zavzeli za nadaljevanje širitvenega procesa. Poudarili so pomen nadaljnje trdne podpore in pomoči Ukrajini ter podprli napore EU za reševanje energetske krize.

Državni sekretar Štucin je v pogovorih namenil posebno pozornost migracijski problematiki in poudaril pomen polnega delovanja schengena in odprave nadzora na notranjih mejah. Sogovorniki so se strinjali o pomembnosti spoštovanja vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami EU v tem kontekstu.