Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Buzeti na delavnici za lokalne akcijske skupine

Državna sekretarka Tatjana Buzeti se je danes udeležila delavnice za lokalne akcijske skupine (LAS), ki jo je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob zaključku izvajanja programskega obdobja 2014–2022 ter v luči priprav na novo programsko obdobje skupne kmetijske politike 2023–2027.

Na dogodku je bilo preko 80 udeležencev, od predstavnikov lokalnih akcijskih skupin, predstavnikov različnih skladov ter Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP).

Državna sekretarka Tatjana Buzeti na dogodku

Državna sekretarka Tatjana Buzeti na dogodku | Avtor: Minisrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V prvem delu so bili udeležencem predstavljeni aktualni podatki o porabi sredstev, opozorjeni so bili tudi na obveznosti v programskem obdobju, ki se zaključuje. Sledila je predstavitev Uredbe o delovanju lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do 2027 ter Javnega poziva za oblikovanje lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do 2027, ki bosta v kratkem objavljena v Uradnem listu RS.

V drugem delu pa so predstavniki Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS), krovne mreža slovenskih nevladnih organizacij, izvedli dve delavnici: prvo na temo vključevanja javnosti v pripravo strateških dokumentov, drugo pa na temo komuniciranja rezultatov in učinkov.

Državna sekretarka Buzeti je na dogodku poudarila, da je »pristop LEADER edinstven pristop od spodaj navzgor, pri katerem spodbujamo lokalno prebivalstvo k aktivnem odločanju in usmerjanju razvoja lokalnega območja. S tem se krepi lokalna identiteta, občutek pripadnosti in možnosti vplivanja na razvoj, povezovanje deležnikov na podeželju, ustvarjajo pa se tudi pogoji za boljše izkoriščanje endogenih razvojnih potencialov lokalnega okolja.«

V Sloveniji se lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost, zelo uspešno izvaja že dve programski obdobji. Pohvalimo se lahko z izvedbo pristopa LEADER/CLLD* na podlagi kar treh evropskih skladov, in sicer: Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), Evropskega sklada za ribištvo in pomorstvo (ESPR) ter Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Lokalne akcijske skupine (LAS) – 37 jih deluje na na območju celotne Slovenije – vključujejo vse slovenske občine, kar je v evropskem prostoru redkost.

V programskem obdobju 2014-2020, ki se počasi izteka, je bilo v okviru EKSRP odobrenih preko 750 projektov, kar bi pomenilo da ima vsak LAS v povprečju odobrenih 20 projektov. V okviru šestih javnih razpisov za podukrep 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine je bilo odobrenih 43 projektov sodelovanja LAS, od tega kar 22 mednarodnih.  V teh projektih sodeluje kar 34 LAS-ov. V okviru ESPR pa je bilo odobrenih preko 50 projektov in 1 projekt sodelovanja LAS.

Pristop LEADER se bo izvajal tudi v prihodnjem programskem obdobju kot del skupnega pristopa LEADER/CLLD z Evropskim skladom za regionalni razvoj. S potrditvijo novega strateškega načrta skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023-2027 za Slovenijo je bila tudi dana zelena luč za koriščenje sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Državna sekretarka Buzeti je na današnjem dogodku še izpostavila: »Veseli nas, da nam je kljub dolgotrajnemu usklajevanju uspelo, da  bosta do konca tega leta objavljena predpis in javni poziv za potrditev lokalnih akcijskih skupin in novih strategij lokalnega razvoja, v kar je bilo vloženega ogromno truda. Predpis bo določal pogoje za delovanje LAS-ov in potrebno vsebino novih strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje 2023-2027.«

*Pristop LEADER spodbuja posameznike, občine, ustanove, podjetja, društva in druge zainteresirane na nekem lokalnem območju, da se med seboj povežejo in oblikujejo skupno razvojni vizijo in aktivno sodelujejo pri njenem uresničevanju.