Skoči do osrednje vsebine

Visoki segment na 15. zasedanju pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Z uvodnim nagovorom predsedujoče Kitajske se je v Montrealu na 15. Zasedanju pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti (angleško Fifteenth meeting of the Conference of the Parties - COP15) začel visoki segment srečanja z udeležbo ministrov 176 pogodbenic, ki sodelujejo na zasedanju.
Nagovor ministra Brežana na zasedanju

Nagovor ministra Brežana na zasedanju | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

1 / 3

Uvodni govorci, med drugim predsedujoči zasedanju, minister Kitajske, gospod Huang Runqui, so ministre pozvali, da pomagajo pri napredovanju pogajanj in uspešni potrditvi Svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost. Odprto ostaja vprašanje dovolj visokih ambicij za cilje na tem področju, kot tudi mobilizacija sredstev za zagotavljanje izvedbe ukrepov za doseganje ciljev, s katerimi bi zaustavili trend upadanja biotske raznovrstnosti na svetovni ravni.

Minister Brežan je v svojem nagovoru poudaril pomembnost te prelomne konference in odgovornost vseh držav za ustavitev upadanja biodiverzitete. Slovenija se zavezuje ambicioznim ciljem in predstavlja zgled z več kot 40 odstotkov zavarovanih območij. Minister je tudi poudaril izzive, ki so pred nami, še posebej pri uspešnejšem doseganju ciljev varstva biotske raznovrstnosti z zagotovitvijo zadostnih sredstev ter sodelovanja vseh sektorjev in delov družbe.

Minister se je kot del ekipe Evropske unije in držav članic udeležil pripravljalnega sestanka za pogajanja na visoki ravni o mobilizaciji sredstev za biotsko raznovrstnost. Sestanek je vodila namestnica generalnega sekretarja Združenih narodov, Amina J. Mohammed. "Gre za izredno pomembno temo za okrepljeno varstvo biotske raznovrstnosti, ki je ključna za uspešen zaključek pogajanj na 15. Zasedanju Konvencije o biotski raznovrstnosti v Montrealu,” je poudarila Amina J. Mohammed.

Minister se je tudi udeležil predstavitve dogodka v organizaciji Albanije, ki je v sodelovanju z IUCN (Mednarodna organizacija za varstvo narave) dosegla opredelitev reke Vjose kot zadnje divje reke v Evropi v okviru narodnega parka Doline reke Vjosa.