Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje med ministrstvoma za obrambo Slovenije in Črne gore se krepi

Med 13. in 16. decembrom 2022 je bila na podlagi letnega načrta dvostranskega sodelovanja med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Republike Črne gore na delovnem obisku pri državnem sekretarju Rudiju Medvedu delegacija Ministrstva za obrambo Republike Črne gore.

Delegacijo je vodil državni sekretar na obrambnem ministrstvu dr. Krsto Perović. Ker pa je namen delovnega srečanja vzpostavitev sodelovanja na področju delovanja vojaških muzejev, črnogorska stran pripravlja tudi ustanovitev državnega vojaškega muzeja in specialnih knjižnic, je bil med člani delegacije tudi uveljavljeni črnogorski vojaški zgodovinar dr. Srđa Martinović.

Gostitelji so gostom omogočili, da so si v sredo, 14. decembra 2022 ogledali in spoznali modela sodelovanja Ministrstva za obrambo Republike Slovenije z Občino Pivka v projektu Park vojaške zgodovine, kot primer dobre prakse, v katerem je izredno pomemben deležnik Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino s svojim Vojaškim muzejem Slovenske vojske. V četrtek, 15. decembra 2022 pa je državni sekretar Rudi Medved gostil črnogorsko delegacijo v mariborski Kadetnici.

Sprejeli so jih vršilec dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Boštjan Poklukar, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik mag. Zvezdan Marković in namestnik Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak ter bibliotekar Zvonko Krunić iz Knjižnično-informacijskega in založniškega centra. Gostom so predstavili poslanstvo, naloge, dejavnosti organizacijsko umeščenost in strukturo Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter Knjižnično-informacijskega in založniškega centra. V sklepnem delu obiska so se udeleženci dogovorili, da se z današnjim delovnim obiskom uradno začenja sodelovanje med ministrstvoma na področju varstva vojaške dediščine in knjižnične dejavnosti in da bo to sodelovanje okrepljeno v letu 2023.

Skupinska slika delegacije pred Kadetnico v Mariboru

Obisk državnega sekretarja Črne gore v Kadetnici Maribor, kjer si je ogledal Center vojaških šol in Vojaški muzej Slovenske vojske | Avtor: Carmen Kos

1 / 4