Skoči do osrednje vsebine

Slovenski in švicarski načelnik za poglobitev sodelovanja med vojskama

V petek, 16. decembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš na prvem uradnem obisku gostil generalpodpolkovnika Thomasa Süsslija, načelnika švicarskih oboroženih sil.

Generala sta govorila o aktualnih varnostnih razmerah na vzhodnem krilu Nata in zahodnem Balkanu ter o izkušnjah sodelovanja v stalnem strukturiranem sodelovanju EU na področju varnosti in obrambe (PESCO).

V pogovorih sta ugotovila obojestranski interes za poglobitev sodelovanja, predvsem pri vojaškem usposabljanju. Generalmajor Glavaš se je obiskovalcu zahvalil za dolgoletno podporo švicarskih oboroženih sil pri usposabljanju posadk helikopterjev 15. polka vojaškega letalstva SV. Generala ocenjujeta, da je sodelovanje med vojskami v trenutnih razmerah pomembno, krepitev odnosov s partnerskimi državami pa prispeva h krepitvi varnosti in obrambe.

Generalpodpolkovnika Süsslija je sprejel tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Govorila sta o krepitvi sodelovanja na obrambnem področju in o varnostnih razmerah v svetu, povezanih z vojno v Ukrajini. Obisk je zaključil z ogledom Šole kontrolorjev združenega ognja v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske in načelnik generalštaba švicarske vojske pozdravljata gardiste, ki s častnim pozdravom pozdravljajo gosta.

Sprejem z vojaškimi častmi. | Avtor: Tadej Krese