Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade po odločitvi Evropskega sveta že napovedal obisk Sarajeva

Po včeraj sprejeti zgodovinski odločitvi Evropskega sveta, da podeli status kandidatke za članstvo v povezavi Bosni in Hercegovini, je premier dr. Robert Golob napovedal obisk Sarajeva ter tehnično in razvojno pomoč bosanskim oblastem. S predsednikom republike se strinjata, da je potrjena slovenska pobuda najbolj pomembna z vidika upanja, ki ga dajemo prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine (BiH).

"Uspelo nam je, da BiH po dolgih desetletjih dobi kandidatski status. Ne gre toliko za to, kako velika je bila vloga Slovenije, temveč kako veliko je upanje, ki ga EU s svojo odločitvijo daje državljankam in državljanom BiH. V vmesnem času so upanje, da tudi zanje obstaja evropska perspektiva, namreč izgubili. Na tem področju je predsednik republike zagotovo najbolj eminentna politična figura v regiji, saj so njegovi napori ves čas vzbujali upanje," je v skupni izjavi s predsednikom republike Borutom Pahorjem poudaril premier.

Napovedal je, da v januarju načrtujemo obisk Sarajeva, "na katerem bomo BiH in njihovim oblastem ponudili vso tehnično in razvojno pomoč, ki jo Slovenija kot tista, ki je uspešno zaključila pristopni proces, lahko ponudi." Po navedbah dr. Goloba je naš namen BiH olajšati pogovore ter načrtovane spremembe in reforme. Dober glas o napredku bomo nato prek zasedanj Evropskega sveta lahko širili med preostale članice EU.

Dogovor voditeljev EU prihaja v trenutku, ko sta status kandidatk za članstvo v EU-ju junija letos prejeli Ukrajina in Moldavija. Slovenska vlada in diplomacija sta podprli ta prelomni trenutek in Unijo opozorili tudi na evropsko perspektivo Zahodnega Balkana. BiH smo na junijskem zasedanju Evropskega sveta potegnili iz evropske pozabe, naši napori pa so se prelili v konkretna dejanja EU in njenih članic. Sloveniji je uspelo doseči soglasje vseh 27 članic povezave, po navedbah predsednika vlade pa je bilo ključno, da smo voditelje prepričali v nekoliko drugačen način obravnave. Nismo ponavljali tistega, kar dvajset let in več ni prineslo rezultatov.

Predsednik vlade se je zahvalil slovenski diplomaciji in vsem tistim, ki so prispevali k zgodovinskemu dogovoru, državljankam in državljanom BiH pa zaželel dobrodošlico na evropski poti.