Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna konferenca Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah

Med 13. in 14. decembrom je v Podgorici potekala mednarodna konferenca v okviru evropskega projekta Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah (angleško Safe and Equal in EMErgencies - SEE ME).

Na mednarodni konferenci je sodelovalo 55 predstavnikov iz vodilnega partnerja hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve, oddelek Civilne zaščite Hrvaška, Ministrstva za notranje zadeve, Direktorata za izredne situacije Črne gore in Ministrstva za obrambo, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Poleg naštetih so na mednarodni konferenci sodelovali tudi predstavniki hrvaških in črnogorskih reševalnih služb, državnih organov  ter zvez in društev invalidskih organizacij. Iz slovenskih vrst so to bili predstavnik Gasilske reševalne službe Kranj in predstavniki Zveze društev gluhih in naglušnih ter Zveze slepih in slabovidnih Slovenije.

Dvodnevna mednarodna konferenca je vsebinsko zajemala več tematskih sklopov predstavitev. Uvodoma so bili prvi dan predstavljeni zaključki že izvedenih panelnih diskusij na Hrvaškem, v Črni gori in Sloveniji. Sledile so predstavitve na temo izmenjave izkušenj in primerov dobrih praks iz Italije, Poljske in Hrvaške. Predstavljene so bile različne aktivnosti, aplikacije in publikacije s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki naslavljajo različne invalidske skupine. Sledil je tematski sklop na temo osebnih podatkov invalidov ter registra invalidov na Hrvaškem in v Črni gori. Zadnji, tretji sklop predstavitev, se je nanašal na potrebe in predloge bodočih aktivnosti s področja vključevanja invalidov pri načrtovanju in organizaciji odziva na nesreče.

Drugi dan mednarodne konference so bili predstavljeni postopki in priporočila s področja planiranja  in priprave načrtov zaščite in reševanja ter vključevanja invalidov v načrte in psihosocialne pomoči invalidom. Sledila je razprava na temo potreb in priporočil reševalnim službam glede potreb invalidov v primeru  naravnih in drugih nesreč.

Ugotovljeno je bilo, da je vključevanje invalidov na vseh področjih življenja izjemnega pomena, še posebej pa je nujno vključevanje invalidskih organizacij v pripravo načrtov zaščite in reševanja ter seznanjanje invalidov z rešitvami v načrtih. Informacije iz področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami morajo biti dostopne in čitljive za vse vrsti invalidnosti. Ključnega pomena je informiranje reševalcev o potrebah invalidov ter izobraževanje splošne javnosti kot tudi invalidov o samozaščitnih ukrepih v primeru naravnih in drugih nesreč. Na podlagi teh zaključkov bodo pripravljene in objavljene smernice o zagotavljanju pomoči invalidov ob naravnih in drugih nesrečah.