Skoči do osrednje vsebine

Pravljični večer za odrasle v Porabju

Slovenski generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota 8. decembra priredil pravljični večer za odrasle. Dogodek je potekal v okviru projekta "Obujamo dediščino – pravljični večer za odrasle". Pripovedi v prekmurskem narečju so interpretirali Metka Celec, Branko Pintarič in Lea Lehner. Glasbeno spremljavo je na harfi zaigrala mlada glasbenica Petra Gumilar Černela.
Obiskovalce sta pozdravili generalna konzulka Metka Lajnšček in direktorica murskosoboške knjižnice Klaudija Šek Škafar.

Namen projekta je ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Generalna konzulka je ob tem spomnila, da so se v preteklosti ob dolgih zimskih večerih ljudje več družili ob različnih opravilih, kjer je bila tudi priložnost za pripovedovanje zgodb. Tako so se te prenašale iz roda v rod in ohranile do današnjih dni. Po njenih besedah je osnovni namen projekta ohranjanje kulturne dediščine in maternega jezika – "domanje rejči" v Porabju, katera se lahko preko pravljic uspešno prenaša na mlajše.