Skoči do osrednje vsebine

Tekmovanje Danube Art Master 2022: razglasitev mednarodnih zmagovalcev

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Po skoraj treh letih spletnih dejavnosti zaradi pandemije covida-19 so se v letu 2022 številne dejavnosti ozaveščanja vrnile v živo, vključno z natečajem Danube Art Master.
Najbolj všečkano umetniško delo: “Lonely Swan” – otroci Osnovne šole “Aleksa Santic”, Bosna in Hercegovina

Najbolj všečkano umetniško delo: “Lonely Swan” – otroci Osnovne šole “Aleksa Santic”, Bosna in Hercegovina

Razglasitev letošnjih mednarodnih zmagovalcev je potekala med 25. rednim srečanjem mednarodne komisije za varstvo reke Donave (angleško  International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR) na Dunaju, kjer so na slavnostni podelitvi nagrad razglasili zmagovalce tekmovanja Danube Art Master v vsaki od tekmovalnih kategorij.

Otroci in mladostniki v porečju Donave imajo vsako leto priložnost razmisliti o zdravju svojih lokalnih rek in se odločiti, kako želijo prispevati k ohranjanju teh voda v prihodnosti. Vse mlade umetnike, ki izpolnjujejo pogoje, spodbujamo, da pri ustvarjanju svojih umetniških del uporabijo material, ki je bil ujet, navdihnjen ali izposojen neposredno iz okolja, in da pri tem kot ključni vir navdiha upoštevajo svoje lokalno okolje.

Letos je več kot 1300 otrok iz 180 šol v porečju Donave ustvarilo več kot 400 umetniških del v počastitev reke Donave. Zmagovalce natečaja Danube Art Master izbere žirija, ki jo sestavljajo člani strokovne skupine (ICPDR) za sodelovanje z javnostmi. Mednarodni zmagovalci natečaja Danube Art Master 2022 so bili razglašeni na slovesni podelitvi nagrad na 25. rednem zasedanju na Dunaju 14. decembra.

Zmagovalna dela si lahko ogledate na uradni spletni strani (v angleščini)