Skoči do osrednje vsebine

Slovesno ob primopredaji kontingentov v Latviji

V sredo, 14. decembra, je potekala slovesna primopredaja med 11. in 12. slovenskim kontingentom na misiji Okrepljena prednja prisotnost (Enhanced Forward Presence) v Latviji.

Primopredajo med kontingentoma je opravil poveljnik 72. brigade brigadir Boštjan Baš, ki je 12. kontingentu zaželel veliko uspeha pri opravljanju nalog, 11. kontingentu pa se je zahvalil za dobro opravljeno delo in mu zaželel srečno vrnitev v domovino.

Na slovesnosti sta pripadnike pozdravila tudi poveljnik kanadske bojne skupine, v okviru katere deluje slovenski kontingent, in veleposlanik Republike Slovenije v Latviji Tomaž Matjašec.

Glavnino 12. kontingenta, ki mu poveljuje stotnik Martin Ličen, sestavlja ognjeni vod 155 mm z  dodanima ognjenima oddelkoma pripadnikov obrambnih sil Črne gore in Severne Makedonije. V sestavi kontingentu so še vojaški policisti, nacionalni podporni element in pripadnika, ki bosta del poveljstva bataljonske skupine v okviru katere deluje vod.

Z navzočnostjo na misiji Okrepljena prednja prisotnost Slovenija podpira krepitev celovite in kredibilne odvračalne ter obrambne drže Nata. Sodelovanje na misiji prispeva tudi k povečanju povezljivosti z zavezniškimi silami, dvigu usposobljenosti in izurjenosti ter krepitvi pripravljenosti in bojne sposobnosti enot ter pripadnikov Slovenske vojske.

Postroj pripadnikov kontingenta.

Postroj pripadnikov kontingenta. | Avtor: Luka Mitrović