Skoči do osrednje vsebine

Sestanek svetovalne skupine držav članic EU za zeleno javno naročanje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Sloveniji smo gostili predstavnike Evropske komisije, predstavnika Združenih narodov programa za okolje in evropskih držav članic svetovalne skupine za zeleno javno naročanje (ZeJN).
Potek zasedanja

Potek zasedanja | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

1 / 3

Dogodek je bil namenjen izmenjavi praks med državami članicami in aktivni razpravi o oblikovanju politik na področju zelenega javnega naročanja. Člani so na tokratnem sestanku predvsem razpravljali o obveznih evropskih merilih za zeleno javno naročanje in Evropski komisiji podali strokovna stališča, za katere skupine izdelkov bi bila ta merila smiselna in bi obvezujoča merila prinesla pozitivne učinke na okolje. Razpravljali smo tudi o praksah nadzora in spremljanja zelenega javnega naročanja.

Predstavniki Slovenije smo predstavili trenutno stanje in aktivnosti, ki se izvajajo v Republiki Sloveniji vključno s projektom Spodbujanja zmanjšanja emisij TGP do 2020 s pogledom na 2030 – promocija trajnostne mobilnosti, učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije in v blaženje podnebnih sprememb usmerjene rabe tal z namenom prehoda v nizkoogljično družbo - LIFE IP CARE4CLIMATE. Na dogodku smo predstavili tudi analizo učinkov ZeJN, ki predstavlja pomembno izhodišče za merjenje napredka ZeJN v Sloveniji in pomembno metodološko osnovno tudi za druge države članice in Evropsko komisijo.