Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na jubilejnem vrhu EU-ASEAN o globalnih in regionalnih varnostnih izzivih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila jubilejnega 45. vrha EU – Združenje držav jugovzhodne Azije (angleško The Association of Southeast Asian Nations – ASEAN), na katerem so prvič sodelovali najvišji predstavniki vseh držav članic EU in ASEAN. Ob robu je opravila tudi številna dvostranska srečanja.

Sodelujoči so razpravljali o globalnih in regionalnih varnostnih izzivih, kot so vojna v Ukrajini ter njene posledice na energetsko in prehransko varnost, razmere v Mjanmaru, pomorski varnosti in vprašanju proste plovbe v Južnokitajskem morju ter razmerah na Korejskem polotoku. Veliko pozornosti so namenili gospodarskemu sodelovanju, vključno s trgovino, povezljivostjo in zagotavljanjem trajnostnih dobavnih verig, kakor tudi sodelovanju na področju zelenega in digitalnega prehoda.

Vrh je potekal v znamenju prizadevanj obeh strani za krepitev sodelovanja. Nedavno je bil podpisan sporazum o zračnem prometu med EU in ASEAN, v zaključni fazi je sklepanje sporazumov o partnerstvu in sodelovanju EU z Malezijo oziroma Tajsko, kakor tudi sporazum o digitalnem partnerstvu med EU in Singapurjem. Sodelovanje EU z ASEAN je tudi ena prednostnih nalog Strategije EU za sodelovanje v indopacifiški regiji.

Ministrica Fajon je ob robu vrha opravila več dvostranskih srečanj. V pogovoru z generalnim sekretarjem ASEAN je potrdila interes Slovenije za krepitev sodelovanja s to organizacijo in z državami članicami ASEAN na političnem in gospodarskem področju ter v okviru strategije EU za Indo-Pacifik. Sogovornika sta izmenjala poglede tudi na aktualne razmere v regiji ter govorila o sodelovanju v multilateralnih okvirih.

Ministrica Fajon se je ob robu vrha sestala tudi s kamboškim ministrom za zunanje zadeve Prakom Sokhonnom, ministrico za zunanje zadeve Indonezije Retno Marsudi, tajskim zunanjim ministrom Don Pramudwinaiem ter laoškim zunanjim ministrom Saleumxayem Kommasithom. Poleg možnosti za krepitev sodelovanja na dvostranski in multilateralni ravni so bili pogovori osredotočeni na razmere v azijsko-pacifiški regiji, s poudarkom na krizi v Mjanmaru.

Ministrica Fajon je v pogovorih poudarila, da je "stabilen in varen Indo-Pacifik za Slovenijo posebnega pomena tudi zaradi pomorske povezave, ki jo za Srednjo Evropo predstavlja Luka Koper." Priložnosti za sodelovanje z državami regije vidi Slovenija tudi na področju zelenega in digitalnega prehoda.