Skoči do osrednje vsebine

Medresorska delovna skupina potek repatriacije iz Venezuele označila za uspešen

Danes je v Ljubljani potekala prva seja nove sestave Medresorske delovne skupine za koordiniranje repatriacije Slovencev iz Venezuele. Sejo je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Državna sekretarka Vesna Humar sedi in posluša.

Državna sekretarka Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Poleg predstavnikov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so bili prisotni tudi predstavniki Urada za oskrbo in integracijo migrantov, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za zunanje zadeve in Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.  Seje so se udeležili tudi predstavniki Slovenske karitas, ki od leta 2020 izvaja oskrbo vseh repatriiranih oseb.

Današnji sestanek je bil namenjen celoviti seznanitvi s trenutnim stanjem izvajanja repatriacije potomcev slovenskih izseljencev, ki živijo v Bolivarski republiki Venezueli. Beseda je tekla tudi o pripravi novega akcijskega načrta za izvedbo repatriacije.

Zbrani so se strinjali, da je redna izmenjava informacij in skupno reševanje izzivov ključ do uspešnega medresorskega sodelovanja in izvajanja postopka repatriacije. Do novembra letošnjega leta je v Republiko Slovenijo iz naslova repatriacije skupno prišla 101 oseba.