Skoči do osrednje vsebine

Začetek izvajanja projekta Naše pravice na Japonskem

Na mednarodni dan človekovih pravic, 10. decembra 2022, je Slovenija začela z izvajanjem projekta Naše pravice na Japonskem.

Veleposlanica mag. Blanka Jamnišek, pristojna za navedeni projekt, se je s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije udeležila Forumu mladih, ki ga je organizirala Soke Gakkai International, delila izkušnje glede projekta in vodila usposabljanje za 40 učiteljev glede uporabe pripomočkov za učenje otrok o njihovih pravicah. Pred forumom so učenci in dijaki šol SGI z njo opravili intervju za časopis Seikyo Shimbun.

V času obiska Japonske je veleposlanica mag. Blanka Jamnišek srečala tudi v veleposlanikom Naofumijem Hashimotom, predstavnikom japonske vlade za mednarodni mir in stabilnost, z Reiko Ikeda, predstavnico Japonskega odbora za UNICEF, predsedujočo Odboru Organizacije združenih narodov za otrokove pravice Mikiko Otani, veleposlanikom Nizozemske na Japonskem Petrom van der Vlietom in veleposlanikom Evropske unije na Japonskem Jean-Ericom Pacquetom.

Navedenim sogovornikom je predstavila projekt Naše pravice, spregovorila o pomenu otrokovih pravic ter o nadaljnjih korakih izvajanja projekta Naše pravice na Japonskem. Sogovorniki so naslovili tudi izzive, s katerimi se sooča Japonska na področju človekovih pravic. Veleposlanica Jamnišek je izpostavila velik pomen nedavno sprejete zakonodaje o otrocih na Japonskem ter začetek delovanja Agencije za otroke in družine v letu 2023. Izrazila je željo po sodelovanju z Japonsko glede projekta Naše pravice v drugih državah.

Več informacij o projektu Naše pravice.