Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na konferenci v Parizu napovedala dodatno pomoč Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V Parizu se je zaključila konferenca "Solidarnost s prebivalci Ukrajine" (angleško Standing with the Ukrainian people), ki so se je udeležili najvišji in visoki predstavniki 70 držav in mednarodnih organizacij. Slovenijo je na konferenci, ki jo je organizirala Francija, zastopala veleposlanica v Parizu Metka Ipavic.
govorci sedijo za mizo

Slovenija na konferenci v Parizu napovedala dodatno pomoč Ukrajini | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Udeležence konference sta uvodoma nagovorila predsednik Francoske republike Macron in preko avdio-video povezave predsednik Ukrajine Zelenski. Predstavniki držav in mednarodnih organizacij so obravnavali načine zagotavljanja učinkovite pomoči mednarodne skupnosti Ukrajini zaradi uničevanje kritične infrastrukture s strani Ruske federacije v zimskih razmerah.

Ukrajina potrebuje pomoč mednarodne skupnosti pri takojšnjem vzpostavljanju funkcionalnega energetskega sistema kot tudi na področjih oskrbe z vodo, hrano ter v zdravstvu in transportu. Udeleženci so predstavili načrte in zaveze za takojšnjo finančno, gospodarsko, energetsko in humanitarno pomoč Ukrajini.

Slovenija je na konferenci najavila nujno pomoč za zagotavljanje potreb ukrajinskega prebivalstva v zimskem času, predvsem na področju prehranske varnosti in zdravstva, ter donacijo opreme ukrajinskemu energetskemu sektorju.

Predsednica Evropske komisije von der Leyen je napovedala večletno makroekonomsko pomoč EU Ukrajini v višini 18 milijard evrov večletno in po 1,5 milijarde evrov mesečno.

Skupna vrednost najavljene finančne in materialne pomoči naj bi po oceni predsedujoče konferenci dosegla 1 milijardo evrov.