Skoči do osrednje vsebine

Sklepno srečanje Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Okoljski minister Uroš Brežan, državni sekretar Uroš Vajgl in glavna podnebna pogajalka Tina Kobilšek so se danes, 13. decembra, udeležili Sklepnega srečanja Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.
Uroš Vajgl, Uroš Brežan, Tina Kobilšek in Tina Hočevar na Sklepnem srečanju Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju

Uroš Vajgl, Uroš Brežan, Tina Kobilšek in Tina Hočevar na Sklepnem srečanju Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju | Avtor: Bor Slana/STA

Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku Republike Slovenije je v obdobju 2019–2022 pripravil več priporočil, s katerimi poziva k razglasitvi izrednih podnebnih in okoljskih razmer, pripravi podnebnih, okoljskih, gospodarskih in socialno-družbenih vplivov zakonodajnih, finančnih, organizacijskih ukrepov, sodelovanje pri evropskih in mednarodnih dogovorih ter sledenje njihovim sprejetim ciljem. Minister Brežan in državni sekretar Vajgl sta predstavila podrobno analizo petnajstih (15) Priporočil, ki jih je od ustanovitve do danes sprejel Odbor. V analizi je ministrstvo ugotovilo, da je vlada večini predlogov Odbora sledila oziroma jih bo upoštevala pri pripravi prihodnjih podnebnih politik in zakonodaje. Kot priložnosti za napredek in izboljšanje pa analiza izpostavlja tri področja: vlaganje v razvoj in raziskave, vključevanje podnebnih vsebin v šole in davčna oz. proračunska reforma, ki bo spodbujala zeleni prehod.

Minister Brežan se je zahvalil predsedniku Pahorju ter članicam in članom Odbora za opravljeno delo na področju blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe. »Vaše delo je bilo dobro sprejeto in verjamem, da bo dobra podlaga za nadaljnje delo,« je dejal minister in po udeležbi na letošnji podnebni konferenci v Šarm el Šejku ocenil, da je Slovenija med ambicioznejšimi državami na tem področju, k čemer so prispevali tudi predsednik Pahor in Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko.

Minister je tudi povzel pred kratkim zaključeno konferenco Združenih narodov o  podnebnih spremembah, COP27. Kljub temu, da napredka glede zniževanja toplogrednih plinov ni bilo, je pozitiven dogovor na področju izgub in škod, saj so se pogodbenice uspele dogovoriti o ustanovitvi posebnega sklada za pomoč državam v razvoju.