Skoči do osrednje vsebine

Praznična ponudba daril lokalnih akcijskih skupin

V okviru pristopa LEADER/CLLD na območju celotne Slovenije deluje 37 lokalnih akcijskih skupin (LAS-ov), v katere so vključeni tudi številni lokalni pridelovalci hrane, domače obrti in ponudniki drugih storitev. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo v sodelovanju z LAS-i zbrali njihovo praznično ponudbo - ideje za domača, lokalna in trajnostna darila.

Krepitev kratkih dobavnih verig in samooskrbe s hrano podpiramo preko številnih ukrepov Programa razvoja podeželja (PRP) 2014−2020, med njimi tudi preko ukrepa LEADER, ki je del skupnega pristopa »lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost« (angleško Community-Led Local Development - CLLD). V okviru tega pristopa se izvajajo raznovrstni projekti, ki združujejo in povezujejo različne sektorje in deležnike na lokalnem območju.

Projekti LEADER/CLLD s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane zajemajo zelo širok spekter - podpirajo se programi, storitve in proizvodi za povečanje lokalne samooskrbe ter kratkih dobavnih verig, vzpostavitev blagovnih znamk in trženje različnih proizvodov: lokalne hrane, sadjarstva, vina, mesa, zelenjave, senenega mleka, domačih obrti in podobno. Predvsem pa projekti vzpodbujajo sodelovanje med različnimi (domačimi in tujimi) deležniki ter povezovanje lokalnih pridelovalcev in potrošnikov.

Preglejte praznično ponudbo lokalnih izdelkov

Kaj je pristop LEADER/CLLD?

Pristop LEADER spodbuja skupni lokalni razvoj po pristopu »od spodaj navzgor«, ki lokalnemu prebivalstvu omogoča, da z oblikovanjem lokalnih partnerstev aktivno odločajo o prednostnih nalogah in razvojnih ciljih lokalnega območja.

Ukrep LEADER se v programskem obdobju 2014–2020 izvaja kot del skupnega instrumenta Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost, v katerem so LAS-om poleg sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja na voljo tudi sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

S kombinacijo različnih virov LAS-i lahko izvajajo dejavnosti, ki niso strogo omejene na podeželska območja, temveč vključujejo tudi ribiška in mestna naselja. Pristop omogoča uresničevanje različnih izzivov v različnih okoljih, večjo prožnost pri doseganju ciljev in ustreza dejanskim potrebam lokalnega območja.