Skoči do osrednje vsebine

Fotografska razstava Druga priložnost

V Domu starejših občanov (DSO) Trebnje je bila danes odprta fotografska razstava z naslovom Druga priložnost. Avtor fotografij prestaja zaporno kazen v Zavodu za prestajanje kazni Dob pri Mirni, Odprti oddelek Puščava.

Varovancem DSO se je predstavil s pestrim naborom fotografij, ki so bile deležne tako domačih kot mednarodnih nagrad. Poleg fotografij je na razstavi predstavil tudi svojo zgodbo o pričetku fotografskega udejstvovanja.

Po hudih zdravstvenih težavah, ko je bil primoran večino časa počivati, je pričel raziskovati področje fotografiranja preko spleta. Kot samouk se je poučil o začetnih korakih in se prijavil v fotografsko platformo, kjer se je predstavil in opisal svojo zgodbo. Čez nekaj časa se mu je javil gospod, po rodu Britanec, ki z družino živi v Nemčiji in ga je zgodba nagovorila. Ponudil mu je svoj »rezervni« fotoaparat, kot neke vrste nov začetek življenja. Tako se je pričela pot raziskovanja in izpopolnjevanja s preizkušanjem različnih tehnik fotografiranja. Na začetku je svoje fotografije predstavljal na družbenih omrežjih, kjer so bile pozitivno sprejete in prejel predloge, naj se udeleži katerega izmed foto natečajev. Do danes je na njih prejel že lepo zbirko nagrad. Med drugim v letu 2021 v okviru Programa za potrjevanje certificiranja gozdov (angleško Programme for the Endorsement of Forest Certification - PEFC), ki si prizadeva za spodbujanje trajnostnega gospodarjenja z gozdovi. Na mednarodnem natečaju »Experience forest« v Ženevi je sodelovalo 11 držav s 5000 fotografijami. S fotografijo »The carpet of moss« - Preproga mahu se je uvrstil med 12 finalistov z vsega sveta. Fotografija je bila posneta v gozdu v Serjučah pri Moravčah. Kot pravi avtor: »V fotografiji sem našel smisel, veselje in sprostitev, s čimer želim nadaljevati tudi v prihodnje, z nadgrajevanjem znanja pa sčasoma zgraditi tudi kariero.«