Skoči do osrednje vsebine

Dodatne ugotovitve glede domnevnih kršitev zakonodaje s področja zaščite živali v klavnici zadruge Rače

Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pred posnetkom, ki ga je prejela včeraj, 12. decembra, in iz katerega so razvidna določena neprimerna ravnanja z živalmi, prijave o kršitvi zakonodaje na področju dobrobit živali pri izvajanju zakola v Klavnici Rače ni prejela.

Nadzor nad zaščito živali v klavnici Rače se izvaja skladno s programom dela. Narava in pogostost izvajanja presoj je odvisna od ocene tveganja. V ta namen se redno ocenjuje vidike dobrobiti živali. Po planu dela se v postopku celovitega nadzora, ki vključuje tudi pregled načrta nadzora in evidenc ukrepov, ki jih vodi pooblaščenec za dobrobit živali, preveri učinkovitost izvedenih ukrepov. Na podlagi letne ocene tveganja se celovit pregled izpolnjevanja predpisanih pogojev v klavnici Rače izvaja 1-krat letno. Zadnji pregled s preverjanjem ustreznosti dokumentacije kot tudi izvajanje postopkov omamljanja je bil izveden v letu 2021. Pri nadzoru leta 2021 nepravilnosti niso bile ugotovljene. Skladno z zakonodajo se v okviru zahtevanega pregleda živali pred zakolom ugotavlja morebitna ogroženost zdravja in dobrobiti živali.

Ključne kršitve, ki jih je bilo moč razbrati iz posnetkov, se nanašajo na proces omamljanja in z njim povezane postopke in predstavljajo mučenje živali (skladno z Zakonom o zaščiti živali se kot mučenje živali šteje nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali).

UVHVVR bo na podlagi ugotovitev odredila ukrepe za odpravo neskladij ter izvedla postopke v skladu z zakonom o prekrških oziroma naznanila kaznivo dejanje.

V obratu trenutno poteka celovit pregled izpolnjevanja vseh predpisanih pogojev, ki še ni zaključen, zato končne ugotovitve še niso znane.