Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. decembra 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.01 sta se na poti od planine Javornik proti Blejski koči, občina Gorje, izgubila planinca. Gorski reševalci GRS Radovljica so pregledali območje od planine Javornik proti Blejski koči in vrhu Mežice ter nepoškodovana planinca našli v grapi. Gorski reševalci so planinca pospremili do blejske koče.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.21 sta v naselju Čatež ob Savi, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in ju pregledali. Reševalci NMP Brežice so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 5.50 so na AC med priključkoma Šempeter in Šentrupert v smeri MB-LJ verižno trčila 4 osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili razsvetljavo, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 15.27 so na cesti Laško – Celje v naselju Debro, občina Laško, trčila tri osebna vozila, po trku pa je eno od njih zagorelo. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče, odklopili akumulatorje in osvetljevali kraj nesreče. Začetni požar so pogasili mimoidoči, gasilci pa so ga dokončno pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Kranj

Ob 17.57 je na cesti Glinje – Zalog pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Kranj in PGD Cerklje so zavarovali kraj dogodka, izvedli postopke oživljanja, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj, odklopili akumulator in osvetljevali kraj dogodka. Oseba je na kraju nesreče preminula.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.53 sta v križišču Novomeške in Trdinove ceste v Šentjerneju trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, počistili cestišče in nudili pomoč policiji ter vlečni službi. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli tri osebe in jih prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.59 so se v naselju Brdo, občina Domžale, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ihan in CZR Domžale so pogasili ogenj v krušni peči ter ohladili, očistili in nadzorovali stanje dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 22.05 je v naselju Gradiška v občini Kungota zagorelo na centralni peči. Gasilci PGD Spodnja Kungota in Zgornja Kungota so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.28 se je v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici močno kadilo iz dimnika večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in ugotovili, da so se vnele saje na vrhu dimnika, kar ni predstavljalo večje nevarnosti. Obveščen je bil upravljalec stavbe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.58 je na počivališču Povodje-vzhod na gorenjski avtocesti v smeri Kranja na tovornemu vozilu za prevažanje vozil vnela pnevmatika na prikolici. Požar sta začela gasiti voznik tovornega vozila in očividec. Gasilci GB Ljubljana so požar dokončno pogasili, pnevmatiko ohladili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 9.27 je na parkirišču v Beethovnovi ulici v Ljubljani zagorelo osebno vozilo v predelu motorja. Očividci so požar pogasili, gasilci GB Ljubljana pa so vozilo ohladili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 8.06 je v naselju Janževa Gora v občini Selnica ob Dravi zaradi odloženega vročega pepela zagorel lesen kompostnik. Gasilci PGD Selnica ob Dravi Požar so požar pogasili in kompost prekopali ter zalili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.06 so v ulici Liskur v naselju Rožna Dolina, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato šrapnel M906, kalibra 75 milimetrov, mase 6,5 kg. Nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, sta do uničenja shranila v ustreznem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.25 so v naselju Ljubečna, občina Celje, gasilci PGE Celje zaradi poškodbe glavne vodovodne cevi zavarovali kraj dogodka ter s črpalkami izčrpali približno 700 kubičnih metrov vode, ki je zalila izkop.

Ob 22.00 se je na Zdraviliški cesti v Rimskih Toplicah, občina Laško, pri padcu v kopalnici poškodovala oseba. Gasilci PGD Rimske Toplice in Laško so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Laško dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 0.40 so na Alpski cesti v Lescah gasilci PGD Lesce s tehničnim posegom rešili občana iz zemljanke.

Ob 16.34 so na Partizanski cesti v Žireh gasilci PGD Dobračeva ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Škofja Loka do neodzivne osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.06 so na Gregorčičevi ulici v naselju Šmarje-Sap v občini Grosuplje, gasilci PGD Šmarje-Sap iz kleti objekta v gradnji izčrpali okoli 80 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.31 so na Ledinah v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.34 so v naselju Čeče, občina Trbovlje, gasilci PGD Čeče odstranili drevo, ki se je nagnilo na cesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/