Skoči do osrednje vsebine

Delavnica evropske skupine za opazovanje Zemlje - EuroGEO 2022

V času od 8. do 10. decembra 2022 je v Atenah potekala delavnica v organizaciji regionalne iniciative EuroGEO, ki je del globalne skupine za opazovanje Zemlje (angleško Group on Earth Observations – GEO). Zasedanja se je udeležilo več kot 200 predstavnikov.

Na povabilo organizatorjev je kot panelist na okrogli mizi sodeloval tudi generalni direktor Geodetske uprave, ki je trenutno predsedujoči izvršilnemu odboru za upravljanje prostorskih podatkov, ki deluje v okviru Organizacije združenih narodov (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management – UN GGIM Evropa).

Regionalna iniciativa EuroGEO združuje predstavnike 35 evropskih držav. Celotna skupina za opazovanje Zemlje - GEO predstavlja partnerstvo več kot 100 držav ter več kot 100 sodelujočih organizacij, med katerimi so tudi številne agencije in direktorati Evropske komisije.

Letošnja delavnica se je odvila pod angleškim naslovom "Towards an integrated and convergent EuroGEO". V program zasedanja so bile vključene številne aktualne predstavitve, v katerih so predavatelji iskali sinergije med projekti in pobudami ter udeležencem ponudili priložnosti za mreženje, kot tudi priložnosti za delo v okviru tako imenovanega "neksus" pristopa. V predstavitvah je bila izpostavljena tudi potreba po tesnejšemu sodelovanju med EuroGEO ter UNGGIM Evropa. Predstavljeni so bili tudi globalni trendi na področju opazovanja Zemlje. V svojem prispevku je na okrogli mizi predsedujoči izvršilnemu odboru UN GGIM Evropa predstavil strategijo izvršilnega odbora za upravljanje prostorskih podatkov (v angleščini) in delovni program izvršilnega odbora za upravljanje prostorskih podatkov (v angleščini). V razpravi, ki je sledila, je bilo dogovorjeno, da se v letu 2023 izvede skupni spletni seminar EuroGEO in UN GGIM Evropa z namenom izboljšanja sodelovanja in medsebojnega dopolnjevanja aktivnosti.

Vse predstavitve in druge informacije so dostopne na spletni strani srečanja evropske skupine za opazovanje Zemlje - EuroGEO 2022 (v angleščini).