Skoči do osrednje vsebine

Tudi civilni funkcionalni strokovnjaki v službi miru

Na Ministrstvu za obrambo smo danes podelili potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju za civilno funkcionalne strokovnjake in medalje »V službi miru«.

Republika Slovenija že od leta 2004 skladno z Natovimi cilji zmogljivosti ter svojimi zmogljivostmi in zmožnostmi razvija civilne zmogljivosti za sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah, civilni funkcionalni strokovnjaki pa so se od leta 2007 preizkusili v Afganistanu, na Kosovu, v Severni Makedoniji, Gruziji, Bosni in Hercegovini ter v poveljstvu Večnacionalne skupine civilno-vojaškega sodelovanja v Italiji. V tem času je bilo v mednarodne operacije in misije, mednarodne pobude, poveljstva in skladno z mednarodnimi sporazumi za sodelovanje na obrambnem področju napotenih 70 civilno funkcionalnih strokovnjakinj in strokovnjakov.

Usposabljanje za civilne funkcionalne strokovnjake je uspešno zaključilo sedem kandidatk in kandidatov, podelili smo tudi dve medalji »V službi miru« tistim, ki so kot civilni funkcionalni strokovnjaki svoje delo v tujini že uspešno opravili. 

»Civilni funkcionalni strokovnjaki opravljate odlično delo, čemur bomo sledili tudi v prihodnje. Število civilnih funkcionalnih strokovnjakov, napotenih v tujino, bomo še povečevali. Iščemo tudi nove strokovnjake, predvsem s področij kibernetike, umetne inteligence in hibridnega vojskovanja. Zavedamo se pomena dobrega sodelovanja s Slovensko vojsko, kar bomo vzdrževali tudi naprej,« je ob podelitvi novih nazivov in medalj V službi miru izpostavil generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve Boštjan Pavlin.

Skupinska fotografija novih civilnih strokovnjakov z direktorjem,

Na Ministrstvu za obrambo smo danes podelili potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju za civilno funkcionalne strokovnjake in medalje »V službi miru« | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2