Skoči do osrednje vsebine

Prve ugotovitve glede domnevnega kršenja zakonodaje s področja zaščite živali pri klanju v klavnici Rače

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes s strani klavnice Rače prejela informacijo - posnetek o domnevnem kršenju zakonodaje s področja zaščite živali pri usmrtitvi v njihovem obratu. Informacijo jim je posredovalo društvo AETP (angleško Animal Enterprise Transparency Project), ki naj bi v obrat namestilo skrito kamero.

Vodstvo obrata je takoj pristopilo k obravnavni spornega ravnanja s strani zaposlenih v obratu.  Na podlagi prejete informacije s strani klavnice so uradni veterinarji območnega urada Maribor (UVHVVR) pričeli z inšpekcijskimi postopki oziroma pregledom. Društvo AETP na podlagi objavljenih posnetkov klavnico obtožuje pomanjkljive oziroma celo neizvedene omame živali pred zakolom.

Ugotovitve inšpekcijskega pregleda UVHVVR še niso znane, postopek je v teku. V inšpekcijskem postopku uradni veterinarji pri pregledu posnetkov kot tudi postopkov v obratu preverjajo, ali so pri živalih vidni znaki neustreznega omamljanja.

Zadnji pregled v klavnici Rače, kjer se je preverjalo ustreznost dokumentacije kot tudi izvajanje postopkov omamljanja, je potekal pred enim letom. Nepravilnosti niso bile ugotovljene. Poleg tega uradni veterinarji postopke omamljanja preverjajo tudi v času izvajanja pregledov živali pred in po zakolu.

O dodatnih ugotovitvah nadzora bomo javnost sproti obveščali.