Skoči do osrednje vsebine

Neformalno zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil neformalnega zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju 8. decembra 2022.

Na zasedanju je Evropska komisija (Komisija) predstavila predlog komentarjev na Kodeks in Diagnostični priročnik za kopenske in Kodeks in Diagnostični priročnik za vodne živali. Delegacije so se strinjale s skupnimi komentarji Evropske unije, ki jih mora Komisija poslati Svetovni organizaciji za zdravje živali (angleško World Organisation for Animal Health - WOAH), do 30. decembra 2022.

Pred kratkim je Komisija napovedala, da bo raven prispevkov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo finance za izvajanje veterinarskih in fitosanitarnih programov ter za izvajanje nujnih ukrepov, znatno znižan zaradi izdatkov za nujne ukrepe. V bodoče bo prednostna naloga izbira in razvrstitev programov nadzora po pomembnosti, saj bo sredstev za izvajanje manj. 

Predsedstvo je predstavilo informacijo o rezultatih ankete glede zbiranja podatkov o prodaji in porabi protimikrobnih zdravil v veterinarski medicini. Ponovno je bilo govora o dolgoročnem strateškem pristopu za razvoj cepljenja kot dopolnilnega orodja za preprečevanje in nadzor nad visoko patogeno aviarno influenco (angleško Highly Pathogenic Avian Influenza - HPAI). Države članice bodo še naprej izmenjevale izkušnje in posodabljale časovni načrt, ki ga je pripravilo že francosko predsedstvo. 

Prav tako je bila na zasedanju predstavljena posodobljena dolgoročna strateška agenda, ki vključuje delovni program delovne skupine CVO s trenutno aktualnimi temami in obeti za prihodnost.

Ker je bilo to zadnje zasedanje delovne skupine CVO pod češkim predsedstvom, so Čehi predstavili povzetek svojega dela zadnjega pol leta. Kot naslednji bodo predsedstvo prevzeli Švedi, ki so tudi predstavili svoj delovni program. Ta bo vključeval teme, kot so varna hrana, aviarno influenco, dobrobit živali in vestno uporabo protimikrobnih zdravil na kmetijah. Predvsem bodo obravnavane tematike po principu enega zdravja.  

Naslednje zasedanje CVO bo potekalo v Bruslju od 25. do 26. januarja 2023.