Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon za tesnejše sodelovanje z Latinsko Ameriko in Karibi na področju digitalizacije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v Bruslju gostila drugo visoko srečanje Vozlišča "Digitalizacija za razvoj" (angleško Digitalization for Development - D4D) za Latinsko Ameriko in Karibe. Ministrica je v nagovoru poudarila pomen okrepitve partnerstva in sodelovanja na področju umetne inteligence.
Ministrica Fajon in španski zunanji minister Albares , stojita ob mizi

Ministrica Fajon in španski zunanji minister Albares | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve Španije

1 / 3

Srečanje, ki je potekalo na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju in na spletu, je bilo namenjeno obravnavi možnosti za okrepitev sodelovanja na področju digitalizacije med EU in državami Latinske Amerike in Karibov tudi v luči naslednjega vrha z regijo. Ministrica Fajon se je zavzela za vključujočo pripravo konkretnih rezultatov vrha EU in Latinske Amerike in Karibov, ki bo potekal julija 2023.

Na srečanju sta potekali dve okrogli mizi: 1.) o pripravi digitalnega investicijskega paketa v okviru strategije EU Global Gateway in 2.) o vključujoči in na človeku temelječi digitalni preobrazbi, s poudarkom na novih tehnologijah, predvsem umetni inteligenci.

Video posnetek srečanja je dostopen na spletni strani vozlišča D4D.

Dogodek je potekal v organizaciji Slovenije, Španije, Evropske komisije in Vozlišča D4D.

Vozlišče D4D za Latinsko Ameriko in Karibe je bil ustanovljeno v času drugega slovenskega predsedovanja Svetu EU. Prvo visoko srečanje je v so-organizaciji slovenskega predsedstva potekalo 14. decembra 2021.