Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. decembra 2022

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 je v Gradaški ulici v Ljubljani meteorna voda zalila zaklonišče. Gasilci GB Ljubljana so izčrpali okoli 200 litrov vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.00 je v Prelesju, občina Črnomelj, zaradi visokega vodostaja reke Kolpe, voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stari Trg so izčrpali vodo iz kleti in pomagali pri sanaciji poplavljenega prostora.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 18.07 se je v Zgornjem Gaberniku, občina Rogaška Slatina, v neposredni bližini stanovanjske hiše sprožil zemeljski plaz velikosti 15x10 metrov. Gasilci PGD Kostrivnica in Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in plaz prekrili s folijo. O dogodku je bil obveščen tudi poveljnik Civilne zaščite občine Rogaška Slatina.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 so v Vodicah, občina Dobrepolje, gasilci PGD Ponikve in Videm nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.53 je v bližini naselja Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, vozilo zdrsnilo s ceste in pristalo okoli 35 metrov pod njo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo s tehničnim posegom dvignili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.44 je na razcepu Malence iz smeri Rudnika proti Grosuplju, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in blokiralo promet proti predoru Debeli hrib. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč delavcem DARS-a in policistom. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 15.35 je na cesti Turjak–Pijava Gorica, pred naseljem Gradišče, občina Škofljica, osebno vozilo zapeljalo s ceste, zadelo ob brežino in se prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator. V nesreči sta se lažje poškodovali dve osebi.

Ob 22.03 se je na regionalni cesti Ribnica–Kočevje pred naseljem Nemška vas v občini Ribnica osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ribnica so nevtralizirali motorne tekočine, odklopili akumulator in vozilo postavili na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 22.26 so v Spodnjih Škofijah, občina Koper, zagorele tri klimatske enote ter montažna streha na poslopju ribarnice. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so požar pogasili, objekt pregledali in prezračili.

Izpostava Kranj

Ob 20.08 so v Ulici Karla Prežlja na Jesenicah v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci GARS Jesenice so očistili dimniško tuljavo, okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 4.20 se je na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru z balkona stanovanja v večstanovanjskem objektu močno kadilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar na balkonu pogasili, prezračili stanovanje in s pomočjo avto lestve prenesli uničeni material na zelenico pred vhodom, kjer so predmete pregledali s termovizijsko kamero in jih dodatno zalili z vodo.

Ob 15.19 je v Črešnjevcu v občini Slovenka Bistrica zagorela zunanja enota toplotne črpalke. Gasilci PGD Pragersko in Slovenska Bistrica so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico.

Ob 22.01 je v naselju Zgornja Voličina, občina Lenart, zagorel gospodarski objekt. Gasilci PGD Voličina, Selce in Lenart so ogenj pogasili pri čemer je prišlo do porušitve objekta. Objekt je uničen.

 

Eksplozije

Izpostava Koper

Ob 17.56 je na Dolinski ulici v Kopru prišlo do eksplozije osebnega vozila, iz katerega se je kadilo. Gasilci JZ GB Koper so notranjost vozila zalili in opravili strokovni ogled.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je občan na območju hriba Vrtovka, občina Miren-Kostanjevica, naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta varno odstranila topovsko granato, mase 6,7 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 8.25 je v naselju Sveto, občina Komen, občan med sprehodom naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije sta odstranila tromblonsko mino, mase 0,66 kg, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne in jo do uničenja varno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.11 je v stanovanju v Kraigherjevi ulici v Celju puščala voda iz radiatorja. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil na radiatorju in sanirali razlito vodo.

Ob 14.29 so v Gotovljah, občina Žalec, gasilci PGD Gotovlje razžagali drevo in ga odstranili s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 12.52 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 so v Mostah, občina Komenda, gasilci PGD Moste s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli, gasilci pa so nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 17.02 so v naselju Debeče, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Metnaj odstranili podrto drevo s ceste.

Ob 17.32 so na Potoški cesti v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec nudili pomoč reševalcem NMP Logatec pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 5.45 je v naselju Šober v občini Maribor drevo padlo na električne vodnike. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj z delavci Elektra Maribor drevo razžgali in odstranili.

Ob 8.19 se je na Slivniškem Pohorju na manjše skladišče UKC Maribor podrlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.21 je pri naselju Loke, občina Straža, ob stebrih lesenega mostu čez reko Krko naplavilo drevo in vejevje. Gasilci PGD Dolenja Straža so s tehničnim posegom odstranili naplavine.

Ob 13.34 so pri mostu na Loki v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto zaradi visoke reke Krke zavarovali, stabilizirali in privezali splav. Pri reševanju so sodelovali tudi člani Podvodne reševalne službe, postaja Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 9.35 so v naselju Slatina, občina Cirkulane, na cestišče padla štiri drevesa in ovirala promet. Razžagali in odstranili so jih gasilci PGD Cirkulane.

Ob 10.56 je v naselju Pohorje, občina Cirkulane, padlo drevo in obviselo na kablu telekomunikacijskega omrežja. Gasilci PGD Cirkulane so drevo odstranili in razžagali ter očistili cestišče. Telekomunikacijsko omrežje ni bilo poškodovano.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.20 so na Ostenku v občini Trbovlje gasilci PGD Čeče razžagali in s cestišča odstranili manjše drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/