Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. decembra 2022

Poplave

Zaradi včerajšnjega deževja z občasnimi lokalnimi nalivi so gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb po večjem delu Slovenije imeli veliko dela predvsem s črpanjem meteorne vode iz različnih objektov, čiščenjem propustov, odstranjevanjem podrtih dreves in z varovanjem objektov s protipoplavnimi vrečami. Po dosedaj zbranih podatkih smo zabeleženih 31 dogodkov. Posredovali so gasilci štirih poklicnih enot in 19 prostovoljnih gasilskih društev. Reka Krka je zalila vozišče na odseku ceste Kostanjevica na Krki–Zameško v občini Kostanjevica na Krki, reka Dravinja pa odsek ceste Koritno–Lešje v občini Majšperk. Ob 20.58 se je na Loškem mostu za pešce v Novem mestu zagozdil leseni splav, ki se je strgal iz preveza zaradi povečanega pretoka reke Krke.

 

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Bovca, 85 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Bovca.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 8.27 so v Žetalah gasilci PGD Žetale nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 16.43 se je pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju Cerkniškega jezera v občini Cerknica. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Dolenje in Gorenje Jezero, Dolenja vas, Martinjak, Iga vas, Žerovnica, Grahovo in Stari trg. Ob 17.55 so pogrešano osebo našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 00.18 se je v naselju Kokra, občina Preddvor, na cesti proti Jezerskem zgodila prometna nesreča. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama. Na vozilu so odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine.

Ob 11.09 sta na cesti v naselju Vešter, občina Škofja Loka, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri nakladanju poškodovanih vozil.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.34 sta v križišču pri trgovini Mercator v Trzinu trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka in skupaj z reševalci NMP oskrbeli poškodovani osebi.

Ob 20.01 je na cesti Medno–Ljubljana v križišču za Stanežiče, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v drog semaforja. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 21.18 je na avtocesti Ljubljana–Grosuplje v bližini naselja Šmarje Sap, občina Grosuplje, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetljevali kraj in posuli iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.52 je v naselju Bukovska vas, občina Dravograd, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drog elektroenergetskega voda. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč dežurnemu delavcu elektro podjetja. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.45 je v ulici Pot v Košace na Vrhniki gorelo v pritličnem delu stanovanjskega objekta, kjer se je ogenj iz krušne peči razširil na bližnje predmete ob peči. Gasilci PGD Stara Vrhnika, Vrhnika, Verd, Drenov Grič - Lesno Brdo in Sinja Gorica, so pogasili požar v objektu, iznesli ožgane predmete ter s prekopavanjem dokončno pogasili žarišča.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.57 je v naselju Pijovci, občina Šmarje pri Jelšah, gorel traktor. Pred prihodom gasilcev je lastnik sam pogasil požar. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Mestinje so zavarovali kraj dogodka in hladili pregrete dele.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.53 je v Ulici Bratov Učakar v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar, ki se je razširil še na dve sosednji osebni vozili, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 16.49 so v naselju Benedikt v istoimenski občini gasilci PGD Benedikt pogasili 1000 litrski komunalni zabojnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.56 so v Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem z detektorji pregledali in prezračili prostore. Prisotnosti nevarnih plinov niso zaznali.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 9.44 je na Otoški cesti v Novem mestu v parkirni hiši Qlandije iz parkiranega osebnega vozila iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so razlito nafto posuli z vpojnim sredstvom ter pomagali vlečni službi pri odstranitvi vozila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.16 so na Elektrarniški cesti v Brestanici, občina Krško, gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu.

Izpostava Celje

Ob 8.04 so v naselju Topole v občini Rogaška Slatina gasilci PGD Rogaška Slatina razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 14.35 so v naselju Tomaž nad Vojnikom, občina Vojnik, gasilci PGD Vojnik razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Koper

Ob 17.15 so na Jadranski cesti v Ankaranu gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem Prehospitalne enote pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 18.03 so v naselju Hrušica v občini Jesenice gasilci GARS Jesenice odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.58 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in oskrbeli onemoglo osebo do prihoda reševalcev NMP, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 14.17 sta se v naselju Kresnice, občina Litija, zaradi razmočenega terena prevrnili drevesi na garažo stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kresnice so ju odstranili, garaža je poškodovana.

Izpostava Maribor

Ob 15.16 se je v naselju Celestrina, občina Maribor, drevo podrlo na električne vodnike javne razsvetljave. Gasilci PGD Malečnik so drevo razžagali in odstranili, dežurni delavec komunalnega podjetja pa je odpravil okvaro na javni razsvetljavi.

Ob 20.28 so na Partizanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.35 so v kraju Dolnja Bistrica, občina Črenšovci, gasilci PGD Dolnja Bistrica s tehničnim posegom odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 je v naselju Zalog, občina Straža, zaradi poškodovane kritine na stanovanjski hiši, puščala streha. Gasilci PGD Dolenja Straža so poškodovano streho na površini okoli 10 kvadratnih metrov pokrili s strešniki.

Ob 13.58 se je pri naselju Potok, občina Straža, ob stebrih lesenega mostu čez reko Krko nabrala večja količina naplavljenega lesa. Gasilci PGD Vavta vas so hlod in vejevje s tehničnim posegom odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.01 so v naselju Brezno v občini Podvelka gasilci PGD Brezno-Podvelka z lokalne ceste odstranili dve podrti drevesi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/