Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. decembra 2022.

Poplave

Zaradi včerajšnjega deževja z občasnimi močnejšimi lokalnimi nalivi so imeli gasilci in delavci cestnih ter komunalnih služb nekaj dela na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Kranj, Ljubljana, Postojna in Ptuj. Po zbranih podatkih je bilo zabeleženih 21 dogodkov. Gasilci treh poklicnih in 18 prostovoljnih gasilskih društev so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, železniškega podvoza, odstranjevali podrta drevesa, prekrivali strehe objektov in odmašili nekaj odtočnih jaškov, zaradi katerih so bila poplavljena cestišča. V naselju Vrzdenec, občina Horjul, se je na regionalno cesto podrlo drevo in na cestišče naneslo okoli deset kubičnih metrov zemljine. V naselju Bukovica pri Litiji pa je zaradi razmočene zemljine zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci so s folijo prekrili plaz in preventivno razžagali bližnje drevo, ki bi ob nadaljnjem plazenju lahko padlo na objekt. Pri naselju Dolenja vas, občina Cerknica, je potok Cerkniščica prestopil bregove in ogrožal bližnje objekte. Gasilci so preventivno namestili protipoplavne vreče.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.31 je pri Gozdu Martuljku, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo z ceste. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 17.11 je v naselju Račeva, občina Žiri, kombinirano vozilo pri vzvratni vožnji na razmočenem terenu zdrsnilo po brežini in obstalo na robu. Gasilci PGD Dobračeva so s tehničnim posegom vozilo povlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.18 sta na cesti Kranj–Britof v Kranju trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Ob 23.19 je na Gorenjesavski cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na boku v jarku. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na cesto ter nudili pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 sta na lokalni cesti Turnše–Dob, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odmaknili vozili s cestišča in ga očistili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 so na odseku regionalne ceste med križiščem Tri hiše in Volčjo Drago, občina Renče-Vogrsko, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica oskrbeli poškodovano osebo, odklopili akumulatorje, nudili pomoč policiji in očistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.03 sta v Mislinjski Dobravi, občina Mislinja, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in na vozilu odklopili akumulator. Reševalci ZRCK so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.53 je v naselju Rajec, občina Brežice, zagorelo v objektu golf kluba. Gasilci PGD Obrežje, Brežice in Velika Dolina so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, opravili pregled celotnega objekta s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Celje

Ob 15.01 je v sanitarijah športne dvorane na Opekarniški cesti v Celju gorel plastični podajalnik papirnatih brisač. Z gašenjem je pričel hišnik, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGE Celje. Zaradi zadimljenosti prostorov so iz dvorane evakuirali osebe ter prostore pregledali in prezračili.

Izpostava Koper

Ob 9.10 se je v Ulici oktobrske revolucije v Izoli kadilo iz stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so na lokaciji ugotovili, da se kadi iz kuhinjskega smetnjaka. Smetnjak so odnesli iz stanovanja, ga pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.29 je v podjetju na Blatnici v Trzinu zagorel večji sušilni stroj za perilo. Gasilci PGD Trzin so pogasili požar na grelcu zraka, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Eno osebo, ki se je nadihala dima, so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 17.23 je v naselju Zamostec, občina Sodražica, gorela navlaka ob pregretem dimniku peči centralne kurjave v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Sodražica in Zamostec so pogasili požar, prezračili prostore, odprli leseno steno in pogasili tleči les ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.43 so v naselju Krtina, občina Domžale, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Studenec so pogasili požar, pregledali okolico, očistili dimnik in iznesli žareče saje na prosto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.43 je v zaselku Krakovo, občina Radeče, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Radeče so požar pogasili, odklopili akumulator in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.38 se je v Moravčah v enega izmed kanalizacijskih jaškov stekalo kurilno olje pomešano z vodo, kar je bilo opaziti že pretekle dni. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, v strugo Drtijščice postavili dodatna črevesa in pivnike, da so preprečili širjenje madeža po strugi. Aktivirano je bilo podjetje Saubermacher, ki je poskrbelo za sanacijo odpadnega olja v jašku in rečni strugi.

Izpostava Maribor

Ob 13.36 je na križišču Beograjske in Focheve ulice v Mariboru po prometni nesreči ostalo na vozišču okoli štiri litre motornega olja. Gasilci JZ GB Maribor so skupaj z delavci komunalnega podjetja Nigrad najprej omejili iztekanje v kanalizacijski jašek in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.10 sta v gozdu nad Ulico Vinka Vodopivca v Kromberku, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja spravila v ustrezno varovane prostore topovski vžigalnik, mase 0,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.08 so v Vilharjevi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti Policije, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Zdravnik ZD Piran jo je oskrbel na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 18.58 so na Alpski cesti na Bledu gasilci PGD Bled nudili pomoč reševalcem NMP Bled pri prenosu obolele osebe v stanovanje.

Ob 21.48 je v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju počila cev za toplo vodo. Gasilci GARS Kranj so vodo zaprli ter jo posesali iz stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.44 se je na Cesti v Gorice v Ljubljani v črpališču za meteorno vodo pokvarila črpalka, pričelo je zalivati podzemno garažo. Gasilci GB Ljubljana so s potopno črpalko prečrpali vodo.

Ob 13.17 so v Colnarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Ob 17.16 so v naselju Gorjuša, občina Domžale, gasilci PGD Dob s ceste odstranili manjše podrto drevo.

Ob 23.10 so v Derčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri imobilizaciji in prenosu obolele osebe iz 1. nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.49 se je v Mali Nedelji, občina Ljutomer, otrok zaklenil v osebno vozilo. Gasilci PGD Mala Nedelja so otroka rešili iz vozila.

Ob 21.01 je v Prešernovi ulici v Ljutomeru zaradi pokvarjenega varnostnega ventila na centralni peči začela iztekati voda. Gasilci PGD Ljutomer so zaprli ventil in obvestili dežurnega vodovodarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.25 so v ulici Rupa v Bovcu gasilci PGD Bovec na cestišče potegnili osebno vozilo, ki je zdrsnilo s ceste.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.03 sta na Produ na Prevaljah občina Prevalje gasilca KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprla vrata sobe, v kateri se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.31 so na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto in Trbovlje mesto s pomočjo avtolestve skozi okno vstopili v stanovanje in odprli vhodna vrata ter omogočili dostop reševalcem NMP Zagorje do onemogle osebe. Osebo so z reševalnim vozilom odpeljali v ZD Zagorje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Po podatkih Oddelka za hidrološko napoved, Agencije RS za okolje, se je pretok reke Vipave v soboto v jutranjih urah ustalil tudi v spodnjem toku, kjer Vipava poplavlja v manjšem obsegu.

Dopoldan se bodo poplavljene površine že pričele zmanjševati.

Kolpa v srednjem toku upada, vendar še poplavlja na običajnih izpostavljenih območjih. V spodnjem toku je čez noč močneje narasla in se zjutraj pričela razlivati izven struge. V soboto lahko Kolpa v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju ponovno naraste, pri čemer bo obseg razlivanja podoben jutranjemu. V spodnjem toku se bo v soboto čez dan trend naraščanja upočasnil, Kolpa bo poplavila na območjih pogostih poplav.

Krka in njeni pritoki zjutraj počasi naraščajo in se razlivajo v manjšem obsegu. Ob ponovi krepitvi padavin bo Krka s pritoku danes ponovno naraščala, njeno naraščanje v spodnjem toku pa se bo nadaljevalo še predvidoma do nedelje. V soboto se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, popoldan in čez noč pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

Vodostaj Ljubljanice je ustaljen. Obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju se bo danes lahko še zmerno povečal.