Skoči do osrednje vsebine

Potrjene nove teme EU prostorskih in teritorialnih analiz v okviru programa ESPON

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Češko predsedstvo Svetu EU je v Pragi med 5. in 9. decembrom 2022 organiziralo ESPONOV teden, na katerem so se odvili sestanek nazornega odbora programa INTERREG ESPON, seminar, ki je povezal odločevalce in raziskovalce na temo odprtih socialnih inovacij za teritorialno kohezijo, ter sestanek kontaktnih točk programa.
1 / 2

Ministrstvo za okolje in prostor je nacionalni organ programa, zato se njena predstavnika redno udeležujeta sestankov nadzornega odbora in kontaktnih točk. Obe strukturi sestavljajo predstavniki 31 držav članic EU in partnerskih držav.

Z odobritvijo pričetka posvetovalnega postopka za nove štiri tematske akcijske plane (TAP), je nadzorni odbor odprl proces za natančnejše oblikovanje vsebinskih okvirov za novo produkcijo znanja in analize trendov o evropskem prostoru na različnih ravneh. Že potrjenim štirim TAPOM (v angleščini) se bodo tako pridružili štirje novi: pametno povezovanje, evropski prostor v globalnih povezavah, življenje in delo v čezmejnih območjih ter prilagajanje na podnebne spremembe, kjer je poudarek na zeleni infrastrukturi. V poglobljenem  posvetovalnem postopku bodo sodelovali različnimi deležniki, raziskovalci, odločevalci, predstavniki nacionalnih, EU in globalnih institucij, s ciljem, da se zajame raziskovalne potrebe na področju prostorskih in teritorialnih raziskav, kjer lahko najbolje prispeva program ESPON. Posvetovanje se bo pričelo v sredini januarja 2023 in bo trajalo do konca februarja 2023.  

Seminar, ki se ga je udeležilo okrog 200 zainteresiranih raziskovalcev in odločevalcev  iz celotne Evrope, je bil posvečen razpravi o doseganju teritorialne kohezije s pomočjo odprtih socialnih inovacij in o vlogi teritorialnih akterjev pri tem. Na to temo je bilo pripravljeno kratko poročilo (v angleščini) in  izdana spletna revija TerritoriALL na temo regionalnih inovacij. Ena od delavnic na seminarju je obravnavala tudi vmesne rezultate pilotne aktivnosti o vprašanjih neravnovesij, ki jih povzročajo v prostoru različne sektorske politike. Člani mednarodnega konzorcija držav, med njimi Slovenija, so predstavili svoja spoznanja o izvajanju presoje učinkov na prostor na obmejnih območjih ter osnutek priročnika. Program ESPON je sicer razvil orodje za presojo prostorskih učinkov, ki jo kot podlago za pripravo mnenj na različne zakonodajne akte EU uporablja EU Odbor regij, vendar orodje ni prilagojeno za delo na drugih ravneh. Zato je bil eden od pomembnih zaključkov delavnice, da bo program ESPON okrepil svoje aktivnosti na tem področju v prihodnjih letih in pri tem uporabil dragocene izkušnje pilotne aktivnosti. S tem bo podprl prizadevanja za večjo vključitev prostorskih vidikov v pripravo politik kot to izhaja iz EU Teritorialne agende 2030.