Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk zveznega predsednika Republike Avstrije

Na povabilo predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja je bil od 8. do 9. decembra 2022 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen.
oba predsednika  sedita v zlatem salonu

Uradni obisk zveznega predsednika Republike Avstrije | Avtor: Daniel Novakovič, STA; vir: urad predsednika republike

Predsednika Pahor in Van der Bellen sta se prvi dan obiska srečala z nemško govorečo skupnostjo v Sloveniji, sledila pa je izmenjava odlikovanj med zveznim predsednikom Republike Avstrije in predsednikom Republike Slovenije.

Drugi dan obiska je po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi avstrijski predsednik položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Uradni obisk se je nadaljeval v Predsedniški palači s pogovorom na štiri oči med predsednikoma in plenarnim srečanjem med delegacijama Republike Slovenije in Republike Avstrije pod vodstvom obeh predsednikov.

Po dogovoru z gostiteljem uradnega obiska predsednikom Pahorjem se je avstrijski predsednik Van der Bellen neformalno sestal tudi z novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar.

Predsednika sta obiskala tudi Ptuj in na Ptujskem gradu postavila klop prijateljstva med državama.