Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na konzultacijah v Helsinkih o aktualnih zunanjepolitičnih temah

Državni sekretar Marko Štucin je v Helsinkih opravil dvostranske konzultacije z ministrico za evropske zadeve Finske Tytti Tuppurainen, stalnim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Jukko Saalovaro in direktorjem za zunanjo in varnostno politiko v Uradu predsednika Petrijem Hakkarainenom.

Državni sekretar Štucin je s sogovorniki govoril o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na razmerah v Ukrajini, spremenjenih varnostnih razmerah, energetski krizi, položaju na Zahodnem Balkanu, migracijah, širitvi schengenskega prostora in spoštovanju vladavine prava.

Slovenija in Finska podpirata evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Državni sekretar Štucin je v pogovorih s sogovorniki izrazil močno podporo za podelitev kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini še do konca leta 2022. Posebno pozornost je namenil tudi zunanji in notranji dimenziji migracijske problematike ter pri tem poudaril pomen polnega delovanja schengna in odprave nadzora na notranjih mejah. Sogovorniki so se strinjali o pomembnosti spoštovanja vladavine prava, kar je tudi ena prednostnih nalog slovenske vlade. Posebno pozornost so namenili vključevanju Finske v zavezništvo Nato.