Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. decembra 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.53 si je na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem, turna smučarka zlomila nogo. Reševalci GRS Kranj so jo skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik in helikopterjem Slovenske vojske na kraju oskrbeli. Helikopter SV jo je prepeljal v SB Jesenice.

  

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 je v bližini Čezsoče, občina Tolmin, delovni stroj krajanu poškodoval nogo. Pomoč so mu nudili reševalci NMP Tolmin in gasilci PGD Bovec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 18.35 so v naselju Cepki, občina Koper, gasilci JZ GB Koper z vrvno tehniko prečkali reko Rižano in nudili pomoč premočeni in podhlajeni osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.18 je na avtocesti Ljubljana–Obrežje pri kraju Zaloke, občina Krško, prišlo do naleta osebnega vozila v tovorno vozilo s priklopnikom. Gasilci PGE Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ponesrečene osebe, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Voznik osebnega vozila je podlegel poškodbam na kraju nesreče.

Izpostava Kranj

Ob 14.30 je na Grencu v Škofji Loki, prišlo do naleta treh vozil. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila ter usmerjali promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 sta na Celovški cesti pri križišču P+R v Stanežičah v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli iztekle motorne tekočine ter očistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.34 je v naselju Preloge v Slovenski Bistrici voznica osebnega vozila zaradi slabih vremenskih razmer zapeljala izven vozišča, pri čem se je vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice so poškodovanko rešili iz vozila, zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 12.29 sta na avtocesti Divača–Senožeče, občina Divača, trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč ekipi NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP Sežana so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.35 je Ob potoku v Slovenskih Konjicah zagorelo pri peči na drva v enem izmed stanovanj večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili stanovanje ter objekt in okolico požarišča pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.17 je v Cankarjevi ulici v Rogaški Slatini v garaži stanovanjske hiše zagorel sušilni stroj. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, lokalizirali in pogasili požar ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 21.46 so v Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju, v večstanovanjski stavbi opazili dim in zaznali smrad po zažganem. Gasilci GARS Kranj in PGD Primskovo so v stanovanju v 1. nadstropju odstranili zažgano hrano in preprečili požar. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj.  

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 je v naselju Trnjava v občini Lukovica zagorelo v kurilnici ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Prevoje, Lukovica, Krašnja, Blagovica in Trojane so požar pogasili. Prostor z vso opremo je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 14.12 so na Opekarniški ulici v naselju Rače v občini Rače-Fram gasilci PGD Rače in Fram posredovali zaradi dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci so varovali objekt, dokler saje niso izgorele in s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico. Lastniku so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 23.55 so v naselju Zgornja Velka v občini Šentilj zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velka in Šentilj so varovali objekt do izgoretja saj, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in ga očistili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v Stari Gori v občini Nova Gorica zagorelo na odlagališču komunalnih odpadkov. Požar so začeli gasiti zaposleni, dokončno pa so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.20 so v Vipavski cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina pogasili gorečo vsebino koša za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 7.15 je na Opekarniški cesti v Ormožu iz tovornega vozila izteklo okoli sto litrov hidravličnega olja. Gasilci PGD Ormož so olje popivnali ter površino očistili. Vpliva na okolico ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.33 je v okolici naselja Lig v občini Kanal krajan naletel na NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili minometno mino kalibra 152 mm in 5 topovskih granat kalibra 75 mm v skupni teži 49,18 kg. Nevarne najdbe italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja primerno uskladiščili.

Ob 8.55 so nad cesto Idrija–Godovič v občini Idrija delavci pri sečnji dreves naleteli na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske pokrajine sta odstranila ročno bombo mase 0,15 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 12.12 so v Flandrovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata vozila, v katerem je bil zaklenjen 15 mesečni otrok.

Ob 16.30 se je v Albrehtovi ulici v Škofljici občan zagozdil v jami za cisterno s kurilnim oljem. Gasilci PGD Škofljica so ga s tehničnim posegom rešili iz jame in ga predali v oskrbo reševalcem NMP.

Ob 18.09 so na Celovški cesti v Ljubljani ob prisotnosti policije, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočil reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe.

Ob 20.12 so ob Gospodinjski ulici v Ljubljani ob prisotnosti policistov, gasilci GB Ljubljana v večstanovanjski hiši s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem NMP pri imobilizaciji in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 21.44 sta se v naselju Ceršak v občini Šentilj zaradi razmočene zemljine, podrli drevesi. Gasilci PGD Ceršak so odstranili drevesi s cestišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.45 so na Opekarni v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjske stavbe, rešili pet oseb.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/