Skoči do osrednje vsebine

Ustanovitev nove službe za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo

Na ministrstvu za zdravje bo ustanovljena Služba za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo (angleško World Health Organization – WHO). Vodila jo bo dosedanja generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu in predsednica izvršnega odbora WHO Vesna Kerstin Petrič.

Prek službe, ki bo razporejena neposredno pod ministra, želimo na ministrstvu za zdravje poiskati partnerja pri reformah slovenskega zdravstvenega sistema. »Kako nadgraditi slovensko sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo, sem začel razmišljati po udeležbi na plenarnem zasedanju regionalnega odbora WHO za Evropo, ki je septembra potekalo v Tel Avivu, posebej ob dejstvu, da je v zadnjem času krožilo veliko napačnih informacij o delu WHO,« je uvodoma pojasnil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Izbira Vesne Kerstin Petrič je po njegovih besedah samoumevna, saj je v Sloveniji najgloblje vpeta v Svetovno zdravstveno organizacijo in z njo sodeluje že dolga leta. »Članice WHO so v zadnjem obdobju spoznale, da imajo pomembno vlogo pri postavljanju prioritet organizacije. Letos je padla odločitev, da se bo tej organizaciji namenjalo celo več denarja, hkrati pa tudi odločitev, da želimo več nadzora. Od WHO zdaj pričakujemo aktivnejšo vlogo," je povedala Petričeva in dodala, da direktorat za javno zdravje pušča v zelo dobri kondiciji. »V njem je zaposlenih veliko strokovnjakov različnih področij, ki so, to lahko rečem, vsi po vrsti zavezani poslanstvu zdravja«, je izpostavila in spomnila, da so v zadnjih mesecih direktorat še okrepili z dvema sektorjema, in sicer sektorjem za duševno zdravje in sektorjem za krizne razmere.