Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Parizu o krepitvi strateških odnosov med Slovenijo in Francijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru dvostranskega obiska v Parizu srečal z državno sekretarko za Evropo na Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Laurence Boone. Srečanje je bilo namenjeno pogovorom o krepitvi strateških odnosov med Slovenijo in Francijo ter poglobljeni izmenjavi mnenj o aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih.
Državna sekretarja Slovenije in Francije pred zastavami

Državna sekretarja Slovenije in Francije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve in Evropo Francije

1 / 2

Državna sekretarja sta se zavzela za nadaljnje poglabljanje odličnih odnosov med Slovenijo in Francijo, ki jih bosta državi v prihodnjem letu nadgradili s sklenitvijo novega akcijskega načrta strateškega partnerstva. Govorila sta tudi o aktualnih evropskih temah in geostrateških vprašanjih, ki so povezana s posledicami vojne v Ukrajini. Pri tem sta poudarila pomen nadaljnje trdne podpore in pomoči Ukrajini in podprla krepitev strateške avtonomije Evropske unije v globalnem svetu. Posebej sta pohvalila ukrepe EU za krepitev energetske varnosti in se zavzela za čim prejšnjo implementacijo dogovorov za zajezitev visokih cen energentov.

Glede širitve EU na Zahodni Balkan je državni sekretar poudaril, da si Slovenija prizadeva za podelitev kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini do konca leta 2022. Sogovornika sta pozornost namenila še iskanju odgovorov na vprašanja migracij in delovanja schengenskega območja. V zvezi s tem se je državni sekretar Štucin zavzel za polno delovanje schengenskega območja in odpravo nadzora na notranjih mejah.