Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6.decembra 2022

Zemeljski plaz

Izpostava Kranj

5.12.2022 je ob 18.17 na regionalni cesti med prvim in drugim predorom iz smeri Tržiča proti Podljubelju, naselje Bistrica pri Tržiču, občina Tržič,  zemeljski plaz zasul del vozišča. Promet je bil zaradi nanosa zemljin oviran, potekal je izmenično enosmerno. Dežurni delavci CP Kranj so na kraju odstranjevali nanose plazu. Od 22.30 je bila cesta do nadaljnjega zaradi sanacije zaprta za ves promet, urejen je bil obvoz za osebna vozila. Poškodovanih oseb ni bilo.

6.12.2022 ob 19.04 so regionalno cesto Tržič-Podljubelj odprli za ves promet, na območju zemeljskega plazu promet poteka izmenično enosmerno.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.42 se je v gozdu nad naseljem Račna, občina Grosuplje, pri padcu poškodovala pohodnica. Gorski reševalci GRS Ljubljana ter gasilci PGD Račna in Čušperk so jo z nosili prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.10 je v naselju Vezovje, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v brežino. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Ob 18.07 sta na regionalni  cesti Celje - Laško v kraju Debro,  občina Laško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so eno osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 7.23 je na cesti Bistrica pri Tržiču–Podljubelj, občina Tržič, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.38 je na regionalni cesti Šentvid - Vodice, pred naseljem Vodice, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Vodice so nudili pomoč pri izvleki vozila na cestišče. Poškodovanih ni bilo, prav tako ni nastala gmotna škoda.

Izpostava Maribor

Ob 8.27 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli iztekle tekočine ter usmerjali promet do prihoda policistov. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

 

Ob 18.44 sta v naselju Trimlini, občina Lendava, trčili tovorni vozili, osebno vozilo pa je zapeljalo s cestišča. Gasilci IGE Nafta Lendava so osebno vozilo izvlekli iz obcestnega jarka ter osvetljevali in sanirali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.39 je v Tolminu voznica z osebnim vozilom trčila v bankino, od koder se je vozilo odbilo nazaj na cestišče. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in nudili pomoč policistom, reševalcem NMP Tolmin in vlečni službi.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.16 je na avtocesti Novo mesto—Ljubljana pri izvozu Novo mesto - vzhod, zaradi vožnje v nasprotno smer, prišlo do trka dveh osebnih vozil. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovani osebi ter pomagali policistom in vlečni službi. Delavci DARS-a so poskrbeli za čiščenje kraja dogodka. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.20 je na Kovaški cesti v Zrečah v podjetju zagorele saje v sistemu odzračevanja. Gasilci PGD Zreče so nadzorovali gorenje saj, s termo kamero pregledali sistem prezračevanja in ventilacije ter vršili gasilsko stražo. Obveščene so bile pristojne službe.  

Ob 15.24 je v kraju Trnava, občina Braslovče, gorelo v elektro omarici na plinohramu. Gasilci PGD Trnava, Gomilsko in Braslovče so zaprli vse plinske ventile vezane na objekt in pogasili požar, gasilci PGE Celje pa so opravili meritve prisotnosti plinov in pregled s termovizijsko kamero. Meritve niso pokazale uhajanja plina. Obveščene so bile pristojne službe, gasilci pa so   odsvetovali kurjenje do prihoda servisne službe.

Izpostava Kranj

Ob 18.22 so v Bohinjski Češnjici, občina Bohinj, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Bohinjska Češnjica so zaprli dotok zraka in dimnik očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.57 se je v Einspielerjevi ulici v Ljubljani v skladišču knjižnice zaradi zadimljenosti prostorov sprožil požarni alarm. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je zaradi odvrženega cigaretnega ogorka tlela vsebina koša za smeti, zato so koš so odnesli na prosto in tlenje pogasili.

Ob 14.35 so v nedokončanem delu objekta Stožice v Ljubljani gorele smeti in vzmetnica, ki so jih pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.07 so se v naselju Bakovci, občina Murska Sobota, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bakovci so nadzorovali izgorevanje ter pregledali prostore in okolico dimnika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.25 je v naselju Cesta v občini Ajdovščina zagorelo v drvarnici stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.46 je v naselju Drešinja vas v občini Žalec zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Drešinja vas so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Vozilo je uničeno.

Izpostava Koper

Ob 3.30 je na Kvedrovi cesti v Kopru v garaži gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo v celoti uničil in poškodoval v bližini parkirani osebni vozili, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 9.49 se je na avtocesti Kranj - Karavanke pred predorom Ljubno, občina Radovljica, zaradi kratkega stika na električni napeljavi kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.30 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorelo osebno vozilo, ki so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.02 je v Puževcih, občina Puconci, zaradi nagrobne sveče zagorelo na pokopališču. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Puževci, Bodonci, Strukovci in Zenkovci.

Izpostava Postojna

Ob 15.11 je pri naselju Petrinje, občina Hrpelje-Kozina, dimilo iz sekancev, skladiščenih na deponiji. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so zavarovali deponijo in se dogovorili z lastnikom, da bo s pomočjo gradbene mehanizacije sekance razgrnil.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 16.58 je na Mostičju v občini Koper v reko Rižano pritekala bela snov pomešana z vodo. Po do sedaj zbranih podatkih naj bi šlo za pesek pomešan z vodo. O dogodku je bilo obveščeno Vodnogospodarsko podjetje Ptuj - VGP Drava in druge pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 12.15 je v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, iz hišne cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci GARS Jesenice in PGD Begunje na Gorenjskem so preprečili nadaljnje iztekanje, razlito olje pa nevtralizirali in odstranili.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 10.45 in 14.00 uro je bila na območju Dragonje zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba z vodo na 50-ih odjemnih mestih.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 23.10 so v Ulici borcev NOB v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 so v ulici Pod vrbami v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana  s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe.

Ob 8.26 so v Gerbičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana omogočil reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 se je v Solkanu, občina Nova Gorica, s strehe stanovanjske hiše na pločnik porušil del dimnika. Gasilca JZGRD GE Nova Gorica sta s strehe odstranila preostali del dimnika.

Izpostava Ptuj

Ob 11.48 so v naselju Senik, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 14.33 so v naselju Tržec, občina Videm, gasilci PGD Tržec nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.12 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala, ga izklopili in obvestili serviserja.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/