Skoči do osrednje vsebine

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora obiskali Center vojaških šol

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so danes v mariborski Kadetnici obiskali Center vojaških šol Slovenske vojske, kjer sta jih sprejela državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec in poveljnik centra brigadir Peter Zakrajšek.

Članom odbora so v Centru vojaških šol predstavili svoje delovanje s poudarkom na poslanstvu, nalogah in prihodnjih izzivih, ki jih čakajo predvsem v zagotovitvi potrebnih normativnih podlag za ureditev sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

V centru si prizadevajo zagotoviti pogoje za delovanje v javnem izobraževalnem sistemu, in sicer na način, da bodo interna vojaška izobraževanja podčastnikov in častnikov priznana tudi v javnem izobraževalnem sistemu. Višja vojaška strokovna šola je že akreditirana vojaška šola v Republiki Sloveniji, medtem ko je Visoka vojaška šola še na tej poti.

Poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek je po obisku povedal, da so članom Odbora za obrambo predstavili vizijo razvoja izobraževanja vodij Slovenske vojske v prihodnje. Poudaril je, da so največji izzivi, s katerimi se soočajo v Centru vojaških šol,  organizacija šolstva na način, da bodo sodelovali tudi pri raziskovanju in razvoju na področju vojaštva in obrambe, ter približevanje vseh oblik izobraževanja podčastnikov in častnikov v Slovenski vojski javnemu izobraževalnemu sistemu.

Člani Odbora za obrambo DZ so si ogledali tudi Vojaški muzej Slovenske vojske, kjer jim je delovanje muzeja v novi organizaciji Uprave RS za vojaško dediščino, katerega organizacijska enota je tudi muzej, ter prednostne naloge muzeja v letu 2023 predstavil vršilec dolžnosti direktorja uprave Boštjan Poklukar.

Predsednik odbora dr. Martin Premk je izrazil zadovoljstvo s predstavitvijo Centra vojaških šol in Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter pripravljenost za  pomoč pri nadaljnjem razvoju vojaškega izobraževanja v Slovenski vojski in pri delovanju Vojaškega muzeja. Ob tem je poudaril pomen izobraženih kadrov za vodenje Slovenske vojske ter truda, da to izobraževanje poteka čim boljše.