Skoči do osrednje vsebine

Pet občin prejelo naziv Branju prijazna občina

Naziv Branju prijazna občina za leto 2022, ki ga podeljujejo Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo, so prejele občine Kobarid, Metlika, Prebold, Rogaška Slatina in Vransko. "Branje je več kot le branje. Danes je za vsakogar od nas še posebej pomembno za soočanje z obsežnimi in kompleksnimi informacijami," je na podelitvi naziva povedal državni sekretar Matevž Čelik.

Ob tem je državni sekretar Čelik dodal: "Branje je znanje, ki nam iz poplave podatkov, ki jih proizvaja sodobni svet, pomaga razločiti pomen. Med pravimi ter lažnimi novicami in alternativnimi dejstvi nam pomaga razumeti resnico. Od tega je danes pomembno zaupanje med ljudmi, zaupanje v institucije in zaupanje v demokracijo. Zato je promocija bralne kulture na lokalnem nivoju tako pomembna."

Naziv Branju prijazna občina, ki se podeljuje ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture, bolj znanem kot Ta veseli dan kulture, je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture. Naziv se podeljuje občinam, ki posebno pozornost posvečajo knjigi in branju. Skupaj je od leta 2017 naziv prejelo 57 občin. Veljaven je tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi rezultate na tem področju. V letošnjem letu so nazive za nadaljnja tri leta podaljšale občine Dobrepolje, Hoče - Slivnica, Postojna, Ravne na Koroškem in Ruše ter mestne občine Celje, Maribor in Velenje.

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, občine spodbuditi k aktivnejši vlogi v lokalni skupnosti, da z zavestnim načrtovanjem, oblikovanjem in postavljanjem ciljev na tem področju sodelujejo pri izboljševanju bralne pismenosti in bralne kulture med prebivalci. Občine v svojih vlogah za pridobitev naziva izkazujejo visoko zavedanje o pomenu branja in knjige skozi odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe, in kar je še bolj pomembno, z lastnim razmislekom in ustvarjalnimi projekti.