Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na slavnostnem koncertu ob zaključku Plečnikovega leta

Konec novembra so na Praškem gradu s slavnostnim koncertom simfoničnega orkestra in solistov Slovenskega narodnega gledališča Maribor pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča sklenili Plečnikovo leto. "Hvaležni smo za pozornost, ki jo urada predsednika Češke republike in praške mestne oblasti namenjate ohranjanju Plečnikove dediščine," je v govoru poudarila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko dodala: "Med vsemi umetniki in kulturniki, ki so v zlati Pragi študirali, delali ali iskali navdih, je prav arhitekt Jože Plečnik na najbolj prepoznaven način povezal Slovenijo in Češko. Danes praško cerkev najsvetejšega srca Jezusovega na Vinohradih ter notranjo in zunanjo ureditev Praškega gradu razumemo kot našo skupno dediščino. Kulturne vezi med našima prijateljskima narodoma se tesno prepletajo že stoletja. Program nocojšnjega koncerta nas ozavešča, kako pomembno so češki glasbeni ustvarjalci prispevali v zakladnico slovenske glasbene ustvarjalnosti.  

Med skoraj stotnijo čeških glasbenikov, ki so v drugi polovici 19. in na začetku 20. stoletja zapustili pomembne sledi v slovenskem kulturnem življenju, je tudi Anton Foerster. V nocojšnjem programu bomo lahko prisluhnili, kako umetelno je z uporabo slovenskih narodnih in ponarodelih napevov ustvaril delo Gorenjski slavček, ki so ga mnogi opredelili za prvo slovensko nacionalno opero. Kako močno sta se mlada slovenska glasba in umetnost nasploh v tistem času naslonili na češke moči, ponazarja zanimivo dejstvo,  da je premiero "slovenske nacionalne opere" izpod peresa češkega skladatelja (Foersterja) pripravil češki dirigent (Hilarion Beníšek), ocenil jo je češki kritik (Karel Hoffmeister), za nameček pa so jo uprizorili še v "češkem" gledališču, kakor so stavbo ljubljanske opere poimenovali prebivalci Ljubljane, ker sta jo zasnovala češka arhitekta (Jan Vladimír Hráský in Anton Hrubý).

Ponosna sem, da se boste lahko na nocojšnjem večeru prepričali, kako živahno utripa današnji vrhunski glasbeni izraz slovenskih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev."

Ob zaključku govora je ministrica dejala, da je Plečnikova ideja arhitekture ustvarjena po meri človeka in za človeka, da sooblikuje njegovo bivanje v prostoru in vpliva na njegovo dobrobit: "Zato je univerzalna in humana. Tako kot glasba je univerzalni jezik, ki ne potrebuje tolmačev. Le zbrane misli in odprtost duha."

Solisti so bili Rebeka Lokar, sopran, Andreja Zakonjšek Krt, sopran, Martin Sušnik, tenor, in Jaki Jurgec, bariton.

Na spletni strani Slovenskega narodnega gledališča Maribor je objavljen program koncerta na Praškem gradu ob sklepu Plečnikovega leta