Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjančič na decembrskem zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve

Minister Klemen Boštjančič se je v Bruslju udeležil zasedanj Sveta za ekonomske in finančne zadeve, Evroskupine in Sveta guvernerjev Evropskega mehanizma za stabilnost.

Ministri Sveta za ekonomske in finančne zadeve, med katerimi je tudi minister Klemen Boštjančič, so danes razpravljali o sprostitvi evropskih sredstev iz večletnega finančnega okvira 2021-2027 Madžarski, vendar o tem zaradi odsotnosti soglasja še niso sprejeli odločitve. Ministri so Evropski komisiji naložili, naj do 9. decembra letos preuči vse dodatne ukrepe, ki jih je sprejela in predstavila Madžarska. Ministri bodo o tem znova odločali predvidoma še letos. Slovenija je na zasedanju poudarila, da je pomembno slediti načelu pravne države in zagotavljanju tega načela v vseh državah članicah. Podpiramo prizadevanja predsedstva, da se odprta vprašanja rešijo v najkrajšem času. Točka o madžarskem načrtu za okrevanje in odpornost je bila umaknjena z dnevnega reda.

Ministri so naslovili tudi vprašanja na temo pregleda direktive o obdavčitvi energije. Pri posameznih predlaganih rešitvah, zlasti pri določanju najnižje ravni obdavčitve za energente, Slovenija zasleduje cilje in podpira takšne rešitve, ki bodo upoštevale potrebne spremembe obdavčitve energije z namenom zasledovanja okoljskih ciljev.

Evropska komisija je novembra objavila sporočilo, v katerem podaja usmeritve za okvirno ekonomsko upravljanje. Predlogi Evropske komisije temeljijo na področju fiskalne politike, ugotavljanju makroekonomskih neravnovesij in možne dopolnitve Pakta za stabilnost in rast. Komisija je v sklopu zasedanja prav tako predstavila dokumente za začetek Evropskega semestra 2023, in sicer letno strategijo trajnostne rasti, poročilo o mehanizmu opozarjanja ter priporočila glede ekonomskih politik za območje evra. S tem Evropska komisija določi splošne gospodarske in socialne prednostne naloge EU za prihodnje leto.

Minister Klemen Boštjančič se je ob zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve udeležil tudi zasedanja Evroskupine in zasedanja Sveta guvernerjev Evropskega mehanizma za stabilnost (angleško European Stability Mechanism Board of Governors – ESM), kjer so ministri med drugim potrdili pristop Hrvaške k ustanovni pogodbi ESM.