Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. decembra 2022.

Udari strel

Izpostava Postojna

Ob 22.24 je v naselju Grahovo, občina Cerknica, strela udarila v transformatorsko postajo. Gasilci PGD Grahovo so preventivno zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca pristojnega elektro podjetja. Zaradi večje okvare transformatorske postaje in poškodovanega daljnovoda je ostalo brez električne energije okoli 900 gospodinjstev.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 21.37 sta na glavni cesti pri Krškem trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter odstranili vozili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 1.06 se je v Ulici XIV. divizije v Celju tovorno vozilo zaletelo v fontano na otoku krožišča in nasedlo na njej. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izklopili akumulator, prečrpali gorivo iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine, preprečili dodatno razlivanje goriva po fontani, oprali cestišče in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Ob 19.01 je na avtocesti Ljubljana – Celje, občina Vransko, osebno vozilo trčilo v zid tunela Jasovnik. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje in posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 5.27 se je na cesti Bled–Soteska pri naselju Bohinjska Bela, občina Bled, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in vlečni službi pri nalaganju vozila na vozilo vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 so na avtocesti pri izvozu Logatec v smeri proti Kopru, občina Logatec, trčili dve tovorni vozili in osebno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so odklopili akumulatorje na vozilih, pomagali pri sprostitvi prometa in očistili cestišče. Ena oseba je bila v nesreči lažje poškodovana. Na kraju je bila prisotna tudi policija in delavci DARS-a.

Ob 13.54 je na regionalni cesti Žlebič–Rašica v naselju Žlebič, občina Ribnica, voznik z osebnim vozilom trčil v nasproti vozeče se tovorno vozilo, pri čemer je osebno vozilo odbilo v zrak in ga prevrnilo na streho ob cestišču. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili hudo poškodovanega voznika, posuli razlite motorne tekočine ter odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP ZD Ribnica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.05 sta v naselju Spodnja Senica, občina Medvode, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, očistili cestišče, poškodovani osebi nudili prvo pomoč in jo predali reševalcem RP UKC Ljubljana.

Ob 16.12 so na mostu čez reko Savo v Litiji trčila tri osebna vozila, eno od njih pa je po trku zagorelo. Gasilci PGD Litija so pogasili goreče vozilo in izklopili akumulatorje na vozilih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 je v Gorenji vasi, občina Kanal, osebno vozilo nasedlo na obcestno brežino. Gasilci PGD Kanal so s tehničnim posegom dvignili vozilo nazaj na cesto. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Izpostava Ptuj

Ob 18.23 je v naselju Apače, občina Kidričevo, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, avto postavili nazaj na vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.55 sta v naselju Podklanec, v občini Dravograd, na cesti Ravne na Koroškem–Dravograd, trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravnna Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci ZRC Koroške-enota NMP Slovenj Gradec so poškodovanima osebama nudili zdravniško pomoč ter jih z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 6.35 sta v naselju Meža, v občini Dravograd, trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci ZRC Koroške-enota NMP Slovenj Gradec so poškodovano osebo oskrbeli ter jo prepeljali v nadaljnje zdravljenje v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Trbovlje

Ob 10.24 je na Ostenku, občina Trbovlje, v stanovanjski hiši prišlo do dimniškega požara. Gasilci PGD Trbovlje-mesto in Čeče so nadzorovali gorenje saj in nato s termovizijsko kamero pregledali dimnik. Na kraju je ostal dimnikar, ki je očistil dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 se je na Ulici bratov Učakar v Ljubljani zaradi odvrženega pirotehničnega sredstva kadilo izpod osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 13.16 je na Kosovelovem trgu v Kopru gorelo v smetnjaku. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.51 je na Preglovem trgu v Ljubljani pod nadstreškom večstanovanjske stavbe gorela vsebina zabojnika za odpadni papir. Požar so pričeli gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.35 je v Čopovi ulici v Celju v objektu vrtca prišlo do okvare vodovodne napeljave. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, zaprli glavni dovodni ventil in odstranili vodo iz objekta. Zaradi zaprtja vodovodnega omrežja je bilo potrebno zagotoviti nadomestni rezervoar za pitno vodo, o čemer je bilo obveščeno podjetje VO-KA Celje.

Ob 10.21 sta na Šaleški cesti v Velenju v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci PGD Velenje so izklopili dvigalo in s tehničnim posegom rešili ujeti osebi.

Ob 16.27 je na Cesti talcev v Velenju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom osebo rešili iz kabine dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 6.21 je v Ulici Janeza Puharja v Kranju v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala, ga izklopili iz delovanja in obvestili servisno službo.

Ob 14.16 so na Grajski cesti na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Bled dostop do onemogle osebe.

Ob 22.33 je na cesto Vašca – Letališče Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, na vozišče padlo drevo. Gasilci PGD Cerklje so drevo razžagali in odstranili z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.54 je v Reški ulici v Ljubljani v stanovanju ob ceveh za ogrevanje puščala voda iz zgornje etaže. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventile radiatorja, posesali vodo v stanovanju in preprečili zamakanje v sosednja stanovanja.

Ob 8.28 so na Knobleharjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 13.26 so v Zgornjih Pirničah v občini Medvode gasilci PGD Zgornje Pirniče skupaj z reševalci NMP nudili pomoč osebi, ki se je poškodovala pri padcu.

Ob 15.34 je na Glavarjevi ulici v Ljubljani, v stanovanju v drugem nadstropju večstanovanjskega objekta iztekala voda na povezovalni cevi do bojlerja in se po hodniku razlivala na stopnišče. Gasilci GB Ljubljana so do ugotovitve napake zaprli glavni ventil za vodo in preprečili nadaljnje iztekanje. Prisotni so bili tudi policisti.

Ob 20.54 je na Jakčevi ulici v Ljubljani iztekala voda iz stanovanja v sedmem nadstropju v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter zaprli ventil na poškodovanem radiatorju.

Izpostava Maribor

Ob 11.36 je v naselju Spodnja Senarska v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah, drevo padlo na cestišče. Gasilci PGD Sveta Trojica so zavarovali kraj dogodka, razžagali podrto drevo in očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.10 je na Gregorčičevi ulici v Ajdovščini meteorna voda zalivala poslovni prostor. Gasilci GRC Ajdovščina so prečrpali vodo iz prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/