Skoči do osrednje vsebine

Prvi obisk predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pri premierju dr. Robertu Golobu

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je na gradu Strmol srečal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Spregovorila sta o temah, ki jih bo obravnaval Evropski svet 15. decembra. 2022, predvsem o energetiki, migracijah, ruski agresiji na Ukrajino in širitveni politiki EU, s poudarkom na Zahodnem Balkanu.

Slovenski premier je po srečanju povedal, da je jutrišnji vrh EU-Zahodni Balkan pomemben tudi zato, ker sta Albanija in Severna Makedonija v tem letu napredovali v približevanju EU. Izpostavil je pričakovanje, da bodo na jutrišnjem Vrhu EU-Zahodni Balkan naredili pomemben korak tudi glede poenotenja v zvezi z Bosno in Hercegovino in viznim statusom liberalizacije Kosova.

Voditelja sta posebej naslovila področje energetike in posledic na razvoj gospodarstva: “Od energetskega vprašanja je odvisna enotnost Unije, ohranjanje konkurenčnosti evropske industrije in kako bo evropsko prebivalstvo ocenjevalo uspešnost evropskih institucij,” je povedal dr. Golob in napovedal razpravo o tej temi na ravni ministrov in predsednikov vlad.

Pogovor med slovenskim premierjem in predsednikom Evropskega sveta je tekel tudi o migracijah, predvsem na zahodnem Mediteranu. Sogovornika sta se strinjala, da je harmonizacija viznih režimov na Zahodnem Balkanu ključna, da so bili narejeni določeni premiki in bo treba vztrajati na njenem nadaljevanju. Poleg tega sta se voditelja dotaknila tudi zagotavljanja ustreznih političnih razmer za nadaljevanje finančne pomoči Ukrajini.

Predsednik vlade je za zaključek poudaril, da je moč opaziti precejšnjo, če ne celo popolno usklajenost med stališči Slovenije in prevladujočimi stališči članic EU.

Posnetek